Ako sa veci zmenia zálohovaním PET fliaš? V Litve to dopadlo takto

NETKY.SK • 30 Január 2019, 11:37 • 2 min
Ako sa veci zmenia zálohovaním PET fliaš? V Litve to dopadlo takto

BRATISLAVA - Zálohovanie PET fliaš a plechoviek, ktoré je na Slovensku už v legislatívnom procese a do praxe by malo vstúpiť v roku 2022, môže prispieť k zodpovednejšiemu triedeniu aj iných druhov odpadu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo spotrebiteľského prieskumu v Litve štyri roky po zavedení zálohovania nápojových obalov. Informoval o tom hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A few years ago I talked with a dive teacher about eating fish and he told me that he don‘t eats ocean fish because he rather want to see them alive than death on a plate. And as we all know, our oceans are overfished but still there‘s a massive demand for fish worldwide. So I decided to stop eating fish from the sea like tuna and only ate some local fish from our lakes from time to time. But when I see what the local fisherman leave behind in our nature I will stop that now also. Perhaps there are enough fish in the lakes (some of them are breed and set free especially for the fishermen) but the activity fishing leaves a lot of fisher ropes and baits back in the lake, I can‘t support that. . . . #4ocean #ocean #plastic #banplastic #5minutebeachcleanup #cleanup #naturelover #zerowaste #picoftheday #noplanetb #beatplasticpollution #plasticfree #plogging #fish #oceancare #switzerland #cleanplanet #pickitup #savetheoceans #savetheearth #lakeview #microplastics #take3forthesea #breakfreefromplastic #stoplittering #karma #obwalden #jointhemovement #lungern #fisherman

Príspevok, ktorý zdieľa Spot the Trash (@spot_the_trash_switzerland),

Litva zaviedla zálohovanie PET fliaš v roku 2014. V januári 2018 sa uskutočnil prieskum medzi obyvateľmi krajiny. 87 percent oslovených sa vyjadrilo, že možnosť zálohovania využívajú, PET fľaše vracajú a berú si späť zálohu. Z nich až 93 percent uviedlo, že začali v domácnosti zodpovednejšie pristupovať k triedeniu aj ostatných zložiek odpadu a 95 percent dokonca postrehlo nižšie znečistenie parkov, jazier a prírody.

 

Prieskum realizovala spoločnosť The Independent Research Institutes Network na vzorke 1004 respondentov od 18 do 75 rokov.

Systém povinného zálohovania nápojových obalov je momentálne zavedený vo ôsmich krajinách Európskej únie (v Litve, Švédsku, Dánsku, Fínsku, Estónsku, Nemecku, Holandsku a Chorvátsku) a v ďalších dvoch krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (v Nórsku a na Islande).

 

Odštartovanie prác na zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek od nápojov na Slovensku oznámil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) koncom roka 2018. Návrh zákona už envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo MŽP SR určiť prostredníctvom vyhlášky. Podľa jej návrhu majú byť PET fľaše zálohované minimálne sumou 0,12 eura, plechovky 0,10 eura.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies