Ako sa to začalo s Betlehemským svetlom

NETKY.SK • 19 December 2015, 08:13 • 2 min
Ako sa to začalo s Betlehemským svetlom

BRATISLAVA - História Betlehemského svetla siaha do 11. storočia, keď sa na výzvu pápeža Urbana II. vydala na križiacku výpravu do Jeruzalema aj skupina mladých rytierov z talianskej Florencie, aby priniesli svojim obyvateľom plamienok ako symbol nádeje.

slovakia

left justify in out

Ich návratu sa pápež nedožil, pretože rytierom trvalo tri roky, kým zo svojej strastiplnej cesty dorazili v roku 1099 tesne pred Vianocami otrhaní späť do Florencie. Plameň, ktorý sa im podarilo preniesť, umiestnili v miestnej katedrále. Odtiaľ si potom svetlo odpaľovali ostatní obyvatelia. V stredoveku to bol prvý a posledný plameň z Kristovho rodiska.

 

Novodobá história Betlehemského svetla sa začala písať v roku 1986 v susednom Rakúsku. Neboli to však skauti, ktorí ho odvtedy už roky roznášajú po svete, ale tvorcovia vianočnej televíznej akcie v mestečku Linz, ktorí sa snažili nejako ozvláštniť akcie pomáhajúce postihnutým deťom. Pred Vianocami vyslali lietadlom do Betlehemu telesne postihnutého chlapca, ktorý v Bazilike Narodenia Pána pri jasličkách odpálil z večného svetla plamienok a priniesol ho späť do Linzu. O dva roky neskôr táto akcia prekročila hranice Rakúska a zapálenie Betlehemského svetla odvysielala rakúska televízia cez satelit do celého sveta. Tentoraz plamienok odpálil malý utečenec z Kambodže, ktorý našiel v Rakúsku nový domov.

 

Na Vianoce 1989 sa tradície ujali miestni skauti, ktorí svetlo rozniesli aj do vtedy už postkomunistických štátov, teda aj do Československa. Konkrétne ho priniesli k soche sv. Václava v Prahe a na hrob zakladateľa skautingu na území Česka Antonína Benjamína Svojsíka. Na Slovensko sa plamienok vďaka slovenským skautom dostal po prvýkrát na Vianoce 1990.

 

V tomto roku slovenskí skauti odpálili plamienok - symbol pokoja, lásky a mieru všetkých ľudí na Slovensku vo viedenskom farskom kostole Neusimmering v Rakúsku na medzinárodnej ekumenickej slávnosti. Skauti spod Tatier odovzdali Betlehemské svetlo 13. decembra prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi v Poprade na Námestí sv. Egídia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies