Ako sa stať úspešným a nesmrteľným tyranom? Netflix prináša zrozumiteľný rozbor

NETKY.SK • 20 Júl 2021, 11:58 • 2 min
Ako sa stať úspešným a nesmrteľným tyranom? Netflix prináša zrozumiteľný rozbor

Najnovší dokumentárny seriál od Netflixu neprináša žiadne detektívne vyšetrovanie, ale návod na to, ako sa stať obávaným a mocným.

slovakia

left justify in out

How to Become a Tyrant je americký dokumentárny seriál natočený podľa knihy The Dictator’s Handbook od amerického spisovateľa, politológa a profesora Bruce Buena de Mesquita. V tejto knihe zachytáva fakty o mocesnských postupoch, ako tí najvýznamnejší a najvyplvnejší politici v histórii dosiahli moc. Na dokumente pracovalo dvanásť producentov a jedným z nich bola hviezda seriálu Hry o tróny Peter Dinklage.  


img

 

V šiestich epizódach vysvetľuje postupy, aké zvolili najznámejší diktátori 20. storočia,  a ukazuje, akých chýb sa dopustili. Seriál sa kĺže po princípe vysvetľovania podľa učebníc a prekvapí predovšetkým jednoduchosťou výkladu.  

 

Každá epizóda sa sústredí na jeden podstatný krok k úspešnému dosiahnutiu absolútnej moci. V prvej časti s názvom Uchopte sa moci sa zoznámite so životným príbehom Adolfa Hitlera. V druhom dieli vás tvorcovia oboznámia s tým, ako naložiť so svojou mocou a ako si ju udržať podľa postupov Saddáma Husajna.  

 

img

 

Jednotlivé časti prinášajú naozaj zaujímavý zážitok aj vďaka opakovaným zaostreniam na detaily, ktoré tvoria celok. História sa opakuje a to je dôležité. Inak povedané, vždy je zachytený bod, ktorý sa nám zdá jednoduchý, ale potom príde na trochu zložitejší postup. Tyranom sa môže stať naozaj každý, ale otázkou je, či to dokáže psychicky zdravý človek, ktorý by bol schopný  zabíjať a mučiť len pre udržanie si moci. Táto otázka sprevádza celý seriál.  


img

 

Seriál Ako sa stať tyranom baví, varuje a poučuje hlavne pred nepoučiteľnosťou ľudí. Demokracia ešte neznamená nemennú situáciu. Seriál je aktuálne medzi 10 najsledovanejšími na Netflixe a myslím, že si zaslúži aj vašu pozornosť.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies