Ako sa stal Attila Végh najznámejším slovenským fighterom?

NETKY.SK • 5 November 2019, 11:05 • 2 min
Ako sa stal Attila Végh najznámejším slovenským fighterom?

BRATISLAVA – Zápas storočia sa už nezadržateľne blíži. Slovensko a Česko sa v sobotu 9. novembra rozdelia na dva tábory. V pražskej O2 aréne sa uskutoční OKTAGON 15, ktorý vyvrcholí súbojom slovenského a českého fightera.

slovakia

left justify in out

Slovenskí fanúšikovia dúfajú vo víťazstvo nášho Attilu "Pumukliho" Végha. Ako sa ale jeden z najznámejších slovenských fighterov, s úspechmi aj na medzinárodnej scéne, dostal na výslnie? Svetoznámym bojovníkom sa človek nestane za mesiac.

 

img

 

Attila začal zápasiť už v útlom veku. Ako 5-ročný sa venoval grécko-rímskemu zápaseniu, kde sa naučil základné chmaty, ako aj udržanie stabilitu tela. Podarilo sa mu dokonca vyhrať majstrovstvá Slovenska mladších žiakov. Od zápasenia prešiel k futbalu a ping-pongu. Najmä v druhom menovanom sa mu začalo dariť, keď sa prebojoval až do druhej ligy. Kontaktný šport mu však začal chýbať.

 

img

 

Vo veku 15 rokov prešiel na tzv. "kempo karate". KEMPO je starý japonský výraz, ktorý značí postoj k boju. Na vyšších technických stupňoch sa pri tomto štýle učí aj narábanie so zbraňami ako nôž, palica či meč. Attila sa tomuto športu venoval 7 rokov, no keď v ňom už začal dominovať, pocítil túžbu vyskúšať niečo iné. "Prešiel som k MMA, lebo v kempo karate som dominoval. Cítil som, že už sa ďalej nepohnem."

 

img

 

V MMA zaznamenal slovenský fighter rekord, keď v priebehu jedného mesiaca mal až 5 profi zápasov, za rok potom 13. Sám Attila sa pre Šport.sk vyjadril so slovami, že nevie čím to bolo. "Ľudia však vravia, že v Gabčíkove tečie iná voda (smiech)." Práve odtiaľ totiž Attila pochádza.

 

img

 

V roku 2008 sa Attila stretáva s trénerom Iľjom Škondričom, ktorý v tom období viedol bojový klub v Bratislave Oktagon Fighting Academy. "Začiatky boli okolo roku 2007 ked mi ho doniesol Peter Farkaš do gymu aj s Ivanom Buchingerom. Takto sa začala naša spolupráca. Bez reči prijímal zápasy s hocikým. Bol to úplne skromný chlapec." 

 

"Nikdy som ich nešetril, stále sme išli naplno a postupne som ich začal obsadzovať na turnajoch po celej Európe", vyjadril sa Iľja Škondrič. 

 

img

 

O rok na to už získal svoj prvý MMA opasok, a to v maďarskej organizácii Total Fighting. Popri športe však musel ešte aj pracovať.

 

 

Všetko sa zmenilo v roku 2010, kedy za peniaze z vyhratých zápasov sekol s prácou, a začal sa ako profesionálny športovec naplno venovať MMA. Aj tu začal postupom času dominovať. Jeho meno sa pomaly začalo šíriť aj do zámoria a bolo už len otázkou času, kedy sa niekto ozve. Ponuka prišla od organizácie Bellator, ktorú aj prijal. Nemohol zápasiť nikde inde, ale vôbec to nebolo na škodu. V roku 2012 vyhral všetky 4 zápasy, čo znamenalo, že mohol zápasiť o celkový titul. 28. februára 2013 sa stal ako prvý Slovák v histórii šampiónom organizácie Bellator.

 

 

Nasledujúce obdobie nepatrilo k jeho obľúbeným. No prišiel rok 2017 a Attila sa objavil v česko-slovenskej organizácii Oktagon, kde má na konte 2 výhry a jednu prehru s Virgilom Zwickerom. Najbližší zápas s Karlosom "Terminátorom" Vémolom je na programe v pražskej O2 aréne už túto sobotu 9. novembra, kde vás srdečne pozývame. Názov podujatia "Zápas storočia" hovorí za všetko.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies