Ako sa správne chrániť pred chrípkou? Tu je zopár užitočných rád

NETKY.SK • 7 Február 2018, 12:05 • 2 min
Ako sa správne chrániť pred chrípkou? Tu je zopár užitočných rád

BRATISLAVA - Dopujete sa počas chrípkovej sezóny C vitamínom? Lekári tvrdia, že to nestačí. Ak chcete byť aj počas zimy naozaj fit a nechcete, aby vás skolila chrípka či prechladnutie, mali by ste užívať najmä vitamín D3.

slovakia

left justify in out

Nové lekárske štúdie potvrdili, že vitamín D3 hrá dôležitú úlohu v aktivácii a regulácii imunitného systému. Ak máte nízku hladinu vitamínu D3, budete mať nízku vrodenú imunitu, ktorá je zodpovedná za boj s infekciami a ťažšie budete odolávať chorobám, ktoré na nás zovšadiaľ útočia. Vitamín D3 je pre nás mimoriadne dôležitý, pretože sa podieľa na niektorých dôležitých imunitných procesoch, regulácii krvného tlaku, svoju úlohu zohráva pri raste krvných, svalových a kožných buniek. Ovplyvňuje vyše 200 životne dôležitých procesov v našom tele.

 

Približne 60% Slovákov má dlhodobo nízku hladinu vitamínu D3. Teraz, vo februári, je vysoko pravdepodobné, že aj zásoby tohto slnečného vitamínu, ktorý ste nadobudli v lete, ste už vyčerpali. Vitamín D3 vytvára protiinfekčnú bariéru, vďaka ktorej sme viac odolní voči útokom zvonka. Vedeckými štúdiami je potvrdené, že sezónny výskyt epidémií chrípky a zvýšený počet infekcií je následkom nízkej hladiny vitamínu D3.  Čoraz častejšie mi do ambulancie prichádzajú pacienti, ktorí sa sťažujú na únavu a vyššiu chorobnosť a aj epidemiológovia upozorňujú na vrchol chrípkovej epidémie.“ uviedol MUDr. Martin Lešťan, imunoalergológ z Prešova. „Preto pacientom odporúčam dlhodobé dopĺňanie hladiny vitamínu D3. Najmä v zimných mesiacoch je potrebné zvýšiť odporúčanú dennú dávku.“

 

„Denná dávka vitamínu D u dospelého človeka  by sa mala v závislosti od viacerých faktorov pohybovať v rozmedzí 1000 – 2 000 I.U. Keďže naše telo si dokáže vytvoriť zásoby vitamínu D3, je možné užívať vitamín 1* týždenne. Preto sme na trh priniesli výživový doplnok, kde je mimoriadna dávka 5600 I.U a znamená to, že stačí užiť len 1 kapsulu týždenne,“ informuje Dr. Juraj Vozár zo slovenskej farmaceutickej spoločnosti BIOMIN a.s.

 

„Dôležitosť vitamínu D3 v imunologických a zápalových procesoch je dávno dokázaná. Existuje predpoklad, že v prípade nízkej hladiny vitamínu D3  sme náchylnejší na vznik autoimunitných chorôb ako napríklad roztrúsená skleróza, reumatoidná artritída, syndróm polycystických ovárií, diabetes mellitus, ateroskleróza, psoriáza, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, či iné zápalové choroby čreva,“ dopĺňa MUDr. Martin Lešťan.

 

Vitamín D3 je prirodzene sa vyskytujúca forma vitamínu D, ktorý vzniká v koži pôsobením slnečného žiarenia. Okrem vplyvu na našu imunitu je jeho najdôležitejšou úlohou udržiavať správnu hladinu vápnika a fosforu v krvi, ktorá je nevyhnutná pre vývoj a rast kostí v detstve, ako aj ich obnovu v dospelosti. Zdrojom tohto vitamínu je len veľmi málo potravín a podľa najnovších informácií a výskumov, stravou dokážeme prijať len 10% vitamínu D. Obsiahnutý je napríklad v mäse tučných rýb ako losos, tuniak, sardinka, makrela a v oleji z ich pečene. 

 

V menšom množstve sa nachádza aj v hovädzej pečeni, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch, kvasniciach, hríboch sušených na slnku, v kakau a kokose. Hlavným zdrojom teda zostáva slnečné žiarenie a to až z 90%. Počas jedného dňa stráveného na slnku môže vzniknúť až 1 200 mikrogramov vitamínu D.  

 

Pre človeka v našich zemepisných šírkach je jediným spoľahlivým zdrojom vitamínu D a najúčinnejšou alternatívou pravidelné dopĺňanie vitamínu D3 výživovými doplnkami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona