Ako sa počas karantény nezblázniť a udržať si zdravé vzťahy?

NETKY.SK • 26 Marec 2020, 16:08 • 2 min
Ako sa počas karantény nezblázniť a udržať si zdravé vzťahy?

Tráviť so svojím partnerom celé dni? Na prvý pohľad splnený sen všetkých zamilovaných, na druhý pohľad situácie, počas ktorej môžu vybuchnúť partnerské problémy.

slovakia

left justify in out

Aj dlhodobú karanténu možno zvládnuť bez vážnejšieho škrabanca na vašom vzťahu.

 

Ak to náplň vašej práce len trochu umožňuje, potom posledné dni pravdepodobne trávite doma ako "home office". Tento spôsob výkonu práce so sebou prináša výhody, ktoré sa postupom času môžu ale premeniť v nevýhody. Reč je napríklad o neustálom kontakte s partnerom.

 

"Existuje určité množstvo času, ktoré by sme mali tráviť s milovanou osobou. Ak množstvá prekročíme, môžeme byť podráždení," varuje expertka na vzťahy Susan Quilliamová.

 

 

Aj v tomto smere samozrejme záleží na tom, akú máte povahu. Niektoré páry si toto obdobie môžu užiť do sýtosti, zatiaľ čo iné dvojice si budú nadávať neustále.

 

"Akýkoľvek problém, ktorý vo vašom vzťahu existoval pred koronavírusom, sa môže prehĺbiť," hovorí Quilliamová. Našťastie možno na všetkom zapracovať.

 

Ak teda cítite, že atmosféra sa zhusťuje, zamerajte sa na týchto niekoľko krokov.

 

1. Predstavte si, že ste na dovolenke
Domáca karanténa môže vo vašej mysli budiť dojem, že ste v pasci. Pritom stačí, keď k celej záležitosti zmeníte svoj prístup. Skúste si teda predstaviť, že ste so svojim partnerom na dovolenke. Využite spoločný čas k hlbokým rozhovorom, spoločnému smiechu aj oddeleným aktivitám. "Môže sa to zdať divné, ale naozaj skúste danú situáciu vnímať ako spoločnú dovolenku," dodáva Susan Quilliamová.

 

2. Čas na seba
Každý z nás potrebuje čas iba pre seba. Kým počas bežného pracovného dňa ste sama pri ceste do práce, pri cvičení vo fitness centre alebo pri popoludňajšej káve na pracovisku, v čase koronavírusu ste v neustálom kontakte s partnerom. Napriek tomu môžete urobiť niekoľko opatrení, ktoré vám zaručia aspoň chvíľku samoty.

 

"Ak obaja pracujete z domu, snažte si vytvoriť oddelené pracovné kútiky," radí Quilliamová. Rovnako tak nie je nič zlé na tom, keď si budete čítať knižku, zatiaľ čo váš partner bude sledovať film.

 

3. S konfliktmi opatrne
Neustála prítomnosť partnera môže viesť k otvoreniu starých rán. Myslite ale na to, že život v dusnej atmosfére neprospieva nikomu. Ak máte niečo na srdci, snažte sa hovoriť pokojne a zbytočne konflikt nekŕmte. "Pri spore sa partnera opýtajte na jeho stanovisko a vždy ho nechajte dohovoriť," radí expertka na vzťahy.

 

4. Nehovorte len o koronavíruse
V mnohých domácnostiach sa konverzácia točí iba okolo koronavírusu. Je logické, že ku koronavírusu môže skĺznuť každá konverzácia, avšak nájdite aj iné témy, ktoré s partnerom budete preberať.

 

"Keď o koronavíruse príliš hovoríme, zbytočne prepadáme panike," hovorí Quilliamová pre Good Housekeeping. Čo tak sledovať spravodajstvo len večer a počas dňa sa venovať aj iným témam?

 

5. Vyjadrujte vďačnosť
Ukazovať na nedostatky vie každý. Málokto ale dokáže povedať slová pochvaly alebo vďaky. A verte, že práve vďačnosť je v súčasnej dobe dôležitým stavebným kameňom každého vzťahu. Nebojte sa partnerovi povedať, že ho máte rada. Uvidíte, že ho potešíte a dobrá nálada porastie vo vašom byte strmo nahor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies