Ako sa majú poslanci rozhodnúť v prípade Ficovej väzby? Premiér im dal radu

NETKY.SK • 3 Máj 2022, 06:00 • 2 min
Ako sa majú poslanci rozhodnúť v prípade Ficovej väzby? Premiér im dal radu

BRATISLAVA - Eduard Heger (OĽaNO) povedal, že úlohou poslancov nie je nahrádzať prácu polície a prokuratúry, teda zhromažďovať a vyhodnocovať dôkazy, ani prácu súdov, ktoré dôkazy posudzujú z hľadiska viny či neviny obvineného.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR by sa mali držať záveru mandátového výboru v súvislosti s väzobným stíhaním lídra strany Smer-SD Roberta Fica. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Heger.

 

 

„Úlohou poslancov je pričiniť sa o priechod spravodlivosti, nie bezprávia. K tomu sa napokon zaviazali v poslaneckom sľube. V týchto dňoch sa teda v rozbúrenom slovenskom parlamente nerozhoduje o Ficovom uväznení, ale o tom, či sa návrhom na jeho uväznenie bude zaoberať nezávislá súdna moc. Ak návrh parlament neschváli, Robert Fico bude stíhaný naďalej, akurát na slobode," vyjadril sa. 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Marek Para ide do väzby!

 

Mandátový a imunitný výbor NR SR v stredu (27. 4.) večer prijal uznesenie a odporučil plénu parlamentu odsúhlasiť žiadosť prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby.

 

img

 

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

 

V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Smer-SD a koalícia dospeli k zhode! Má to však háčik




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona