Predčasné voľby zatiaľ nehrozia, aké budú ďalšie kroky Andreja Danka?

NETKY.SK • 17 August 2017, 10:13 • 2 min
Predčasné voľby zatiaľ nehrozia, aké budú ďalšie kroky Andreja Danka?

BRATISLAVA – Turbulencie v slovenskej vláde nastali bezprostredne potom, čo predseda parlamentu Andrej Danko ešte počas minulého týždňa ohlásil, že chce odstúpiť od koaličnej zmluvy. Svoje konanie odôvodnil, tým, že nie je spokojný s dohodou, ktorú uzavreli koaličný lídri, teda Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) a premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Po veľmi náročnom týždni lídri verejnosť upokojovali, že k rozpadu vlády nedôjde a že sú na dobrej ceste k zmier. Po kauzách, ktoré sa objavili v súvislosti s prerozdeľovaním eurofondov na vedu a výskum požiadal Fico predsedu strany SNS, aby odvolal ministra školstva Petra Plavčana z funkcie.

 

Ten podá svoju oficiálnu rezignáciu budúci týždeň prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Od začiatku júla čelil kritike pre prerozdeľovanie eurofondov určené na vedu a výskum. Predseda parlamentu hovorí o podraze, premiér Fico ocenil Plavčanovu snahu veci vysvetliť, no podozrenie pre ich zneužitie údajne ostalo.

 

Béla Bugár sa vo svojich vyjadreniach priklonil na Ficovu stranu s tým, že na tlačovej konferencií, ktorú zorganizovalo ministerstvo školstva, Plavčan nebol schopný vyvrátiť podozrenia. Taktiež si myslí, že ak chce byť vláda pre verejnosť aj naďalej dôveryhodná, je nútená uskutočniť určité kroky.

 

Premiér taktiež vyzval Danka, aby mu v čo najkratšom čase podal návrh na nového ministra. Andrej Danko, ktorý sa o premiérovej požiadavke údajne dozvedel z médií, na svojej tlačovej konferencii verejnosť informoval, že si vezme pár dní na rozmyslenie ako ďalej.

 

Viacerí opoziční politici s radosťou prijímajú Ficove rozhodnutie, pričom sa snažia poukázať na to, že toto rozhodnutie malo prísť už skôr. Beblavý by privítal, keby do funkcie strana SNS nedosadila straníckeho politika, ale krízového manažéra, ktorý by sa do najbližších volieb ujal funkcie.

 

Opozícia žiada predčasné voľby, no lídri vládnych strán Fico a Bugár však dôvod na predčasné voľby nevidia a činnosť vlády hodnotia ako úspešnú. A každého kto by chcel túto vládu rozbiť považuje za neprajníka, ktorý koná proti záujmom Slovenska, čo najviac destabilizovať krajinu.

 

Odborníci sa domnievajú, že celá táto kríza vznikla kvôli tomu, že sa chcel Andrej Danko vymaniť spod tieňa Roberta Fica a konečne zviditeľniť stranu SNS ako takú. Vyhlásenie odstúpenia koaličnej zmluvy však strane nepridalo. Fico sa totiž v posledných dňoch prejavil ako profesionálny politik-pragmatik, ktorý udáva tempo a vedenú diskusiu.

 

Táto kríza je však iná ako bežné koaličné krízy, pretože konanie predsedu SNS šokovalo všetkých a takémuto konaniu nepredchádzali spory z minulosti. Nikomu nebolo jasné, čo konkrétne Danka viedlo k odstúpeniu dohody, okrem kauzy s eurofondami na vedu a výskum. Andrej Danko skutočne otvoril veľkú hru a je pripravený znášať následky, aj keby sa mal vdať kresla predsedu parlamentu.

 

Analytici však Dankov odchod z politiky nepredpokladajú, aj napriek jeho avízam, že ak to bude nevyhnutné, je pripravený z politiky odísť. Ďalšou Dankovou možnosťou je opätovný úder, ktorým by žiadal odvolanie ministra Smeru-SD spolu s opozíciou, nakoľko odvolávanie ministra odvoláva tajne.  

 

Podľa viacerých politológov pád našej vlády nehrozí, pretože Robert Fico sa chcel predčasným voľbám vyhnúť a nepodnikol by kroky, ktoré by viedli k rozpadu vlády, teda k predčasným voľbám. Odborníci dokonca ani nepredpokladajú väčšiu rekonštrukciu vo vláde. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies