Ako sa brániť chrípke? Tento rok sa jej môžete vyhnúť

NETKY.SK • 14 November 2018, 18:05 • 2 min
Ako sa brániť chrípke? Tento rok sa jej môžete vyhnúť

Chrípková sezóna tu bude čo nevidieť. S veľkou pravdepodobnosťou nazývate chrípkou to, čo je iným vírusovým ochorením dýchacích ciest, takzvanou virózou. Buďte si istí, že "slabá" chrípka neexistuje.

slovakia

left justify in out

Toto ochorenie človeka behom pár hodín skolí natoľko, že mu nezostane nič iné než ležať v posteli. Pri najhošom, niekedy na chrípku umierajú aj mladí silní ľudia. Ako jej nepodľahnúť?

 

Príde ako blesk z čistého neba často už 24 hodín po tom, čo sa človek nakazí. Z pohody a plného zdravia nastúpi horúčka ku 39 až 40 ° C, prepadnú vás zimnica a veľké bolesti kĺbov.

 

Naproti tomu nádcha vôbec nepatrí medzi typické príznaky podobné chrípke, kašeľ a ďalšie prejavy nachladnutia prichádzajú až po niekoľkých dňoch vysokých teplôt. Ak sa objavia hneď, tak len v miernej podobe.

 

Prečo je chrípka tak nebezpečná?

 

Pretože sú jej vírusy nesmierne agresívne a napádajú nielen horné dýchacie cesty, ale rovno celý organizmus. Napríklad zápal pľúc sa môže rozvinúť nie až po niekoľkých dňoch, ale hneď v prvom dni chrípky. V prípade prudkého priebehu zápal postihne celé pľúca a nepomôže ani umiestnenie pacienta na anesteziologicko-resuscitačné oddelenie. Chrípkové vírusy môžu zaútočiť aj na srdcový sval či na osrdcovník, čiže vak obaľujúci srdce. Môžu spôsobiť zápal mozgových blán, svalov, kĺbov, niekedy môže nastať aj toxický šok.


Čo vás pred chrípkou ochráni?

 

Iba očkovanie, aj keď nie stopercentne. Očkovanie zvyčajne zníži riziko ochorenia až o 60%. Chrípkové vírusy sa neustále menia, takzvane mutujú, aby ich naša obranyschopnosť nedokázala spoznať, aj keď sme už napríklad chrípku niekedy prekonali.

 

Preto vedci na základe čo najpravdepodobnejších odhadov pripravujú každoročne novú vakcínu. Aj keď očkovanie nezaberie a chrípkou ochoriete, bude mať miernejší priebeh.

 

Očkovaný človek navyše zníži riziko nákazy nielen u seba, ale aj pre svoje okolie.

 

Akú vakcínu si vybrať?

 

Doteraz sa vakcíny dostupné na trhu nijako nelíšili a obsahovali vždy ochranu proti trom kmeňom chrípkových vírusov. Teraz obsahuje okrem dvoch tradičných kmeňov A a jedného kmeňa B ešte druhý "béčkový" kmeň.

 

Vakcína so štyrmi zložkami je teda účinnejšia. Odhaduje sa, že keby sa táto nová vakcína používala v Európe v posledných desiatich rokoch namiesto doterajšej trojzložkovej vakcíny, mohol sa počet ochorení chrípkou znížiť až o 1,6 milióna a počet úmrtí o takmer 15-tisíc.

 

Kto by sa mal nechať očkovať?

 

Najhoršie a hocikedy smrteľný priebeh máva chrípka u seniorov a u chronicky chorých ľudí, tým hradia očkovanie trojzložkovou vakcínou zdravotné poistenie.

 

Na štvorzložkové si asi 3 eurá doplatia. Očkovať sa ale môže ktokoľvek z dospelých a deti od troch rokov veku. Vakcínu je možné podávať aj tehotným a dojčiacim ženám. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies