Ako prekonať závislosť na jedle?

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 11:00 • 2 min
Ako prekonať závislosť na jedle?

BRATISLAVA – Závislosť na jedle je v mnohom veľmi podobná problémovému vzťahu k alkoholu či k iným návykovým látkam. V inom sa zase líšia. Ako si s chorobnou túžbou po jedle poradiť? Prečítajte si odvykaciu kúru krok za krokom.

slovakia

left justify in out

Fáza priznania

Prvým krokom, ktorý je spoločný pre všetky druhy závislostí, je pozrieť sa pravde do očí. Niekomu to môže trvať veľmi dlhú dobu a niekto si problém neprizná ani po rokoch. Čím dlhšie sa v kruhu závislosti točíme, tým samozrejme horšie. Prvé precitnutie býva síce bolestivé, ale skutočne dôležité. A ako zistíte, či máte problém? V prípade alkoholu k tomu slúžia rôzne testy a príslušný odborník vám isto poradí aj v otázkach ohľadom príjmu potravy. Ak teda máte podozrenie, že váš vzťah k jedlu nie je zrovna vyrovnaný, s riešením dlho neváhajte.

 

Odhalenie príčin

Ak už viete, že niečo nie je správne, nasleduje fáza hľadania dôvodov, prečo tomu tak je. Žiadna liečba nie je úspešná iba riešením dôsledkov. Každou závislosťou si jedinec niečo kompenzuje. V prípade jedla tomu nie je inak. Prejedaním a neustálym riešením, čo si kde dať dobré (väčšinou nezdravé), si najčastejšie nahradzujeme nedostatok lásky, spokojné vzťahy, nízke sebavedomie, zajedáme pracovný stres, hádky a tak podobne. Zamerajte sa preto nie len na prípadnú nadváhu ako následok, ale na pôvodný spúšťač, ktorý závislosť vyvolal.

 

Nahradenie

Jedlo má jednu veľkú výhodu a zároveň nevýhodu. Nie je to droga v pravom slova zmysle (ako alkohol, nikotín, tvrdé drogy a pod.), ale zároveň ju nie je možné zo života úplne vypustiť ako iné návykové látky. Je teda potrebné najmä nezdravé potraviny a tie, ktoré u nás vyvolávajú tendenciu sa prejedať, nahradiť niečim iným. Čo to môže byť? To je veľmi individuálne, niekomu pomôže pohyb, inému dobrá kniha, ďalší svoju pozornosť od jedla odkladajú posedením s priateľmi. Dôležité je vždy zaraziť sa včas, než nutkaniu opäť podľahnete. Potom je na polovicu vyhrané.

 

Ako poznáte, že ste závislý na jedle?

-Ste schopný večer o desiatej vyliezť z postele a ísť na benzínku pre čokoládu, pretože na ňu máte  nezvládateľnú chuť.

-Často sa prejedáte, až vám je fyzicky i psychicky zle, následne z čoho máte výčitky svedomia.

-Pri plánovaní čohokoľvek na prvom mieste riešite, kde a čo budete jesť. Jedlo je pre vás prvým kritériom pri výbere dovolenky a iných.

 

Liečba závislosti na jedle nie je o nič jednoduchšia než napríklad odvykanie od fajčenia. Na ceste, ktorá začína priznaním, pokračuje odhalením príčin a je ukončená náhradou závislosti zdravými návykmi, môže každý mnohokrát spadnúť. Najdôležitejšie je však sa nevzdať, pretože zdravie a atraktívnejší vzhľad za to rozhodne stoja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies