Ako prebieha pátranie po dezinformáciách o sčítaní obyvateľov?

NETKY.SK • 16 Február 2021, 13:49 • 2 min
Ako prebieha pátranie po dezinformáciách o sčítaní obyvateľov?

BRATISLAVA - Katedra Komunikácie informuje o tom, ako je možné dohľadať dezinformátorov, ktorí zámerne šíria nepravdivé informácie týkajúce sa prebiehajúceho sčítania obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Všetci vieme, že internet je v posledných rokoch veľmi nebezpečné miesto. Predovšetkým v posledných mesiacoch, kedy Slovensko zužuje pandémia koronavírusu. Bohužiaľ, internet je miesto plné nebezpečných klamstiev, nenávistných prejavov a rasizmu. Obavy z toho, že sa budú šíriť podobné dezinformácie o sčítavaní obyvateľstva mal aj Štatistický úrad.

 

Obrovská akcia sa organizuje raz za 10 rokov, no práve tento rok sa prvý raz v Slovenskej histórii sa sčítavanie odohráva na internete. Ako už vieme, internet je okrem množstva informácii domovom aj už vyššie spomínaných konšpirátorov. Práve oni sú tí, ktorí môžu negatívne ovplyvniť veľké množstvo ľudí, čo môže značne ovplyvniť dôležitú akciu.

 

obrazok

 

"Spolu s digitálnou agentúrou PS:DIGITAL, ktorá má na starosti komunikáciu na sociálnych sieťach, sme preto pripravili komplexný monitoring online priestoru so zameraním na dezinformačné zdroje," necháva sa počuť Katedra Komunikácie na ich webovej platforme. 

 

"Časť síce pokrývajú automatizované nástroje na monitoring, napr. Zoomsphere, tie však zachytia len zmienky na verejných platformách. Na Facebooku stránky, na spravodajských weboch otvorené diskusie," dodávajú. 

 

Dezinformácie sa najčastejšie šíria na neverejných fórach, kde sú kryté bez možnosti toho, že by ich automaticky za hoaxy označili softvéry. Katedra Komunikácie monitoruje tento konšpiračný priestor a na základe dát o ich prepojeniach pripravili dlhý zoznam Facebookových skupín a webových fór, na ktorých sa pravidelne objavujú dezinformácie. Pomohli im tiež portáli blbec.online a konspiratori.sk.

 

imgimg

 

"Do niekoľkých hodín (najneskôr do 24 hodín) sme schopní upozorniť na výskyt potenciálne nebezpečného hoaxu či konšpirácie. Komunikačný tím na sociálne siete tak má možnosť urýchlene reagovať, napr. ich nahlásiť Facebooku či pripraviť stanovisko na svoj profil," dodávajú na záver z Katedry Komunikácie. 

 

Katedra Komunikácie pravidlene pripravuje report, ktorý slúži na spätné sledovania toho, čím žili online diskusie v súvislosti so sčítaním obyvateľov. Na základe toho vie agentúra stojaca za sčítaním obyvateľov prispôsobiť svoju komunikáciu, napríklad vysvetliť na oficiálnom profile najčastejšie otázky alebo vyvracať nedorozumenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies