Ako pokusné zvieratá: Západ na ľuďoch z NDR testoval nové lieky!

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 14:51 • 2 min
Ako pokusné zvieratá: Západ na ľuďoch z NDR testoval nové lieky!

BERLÍN - Predstaviteľ opozičnej nemeckej strany Zelených Volker Beck vyzval tento týždeň na komplexné prešetrenie informácií, ktoré zverejnil v nedeľu nemecký týždenník Der Spiegel, podľa ktorých v bývalej komunistickej Nemeckej demokratickej republike (NDR) používali obyvateľov ako "pokusné zvieratá" pri testovaní nových liekov.

slovakia

left justify in out

Podobne sa vyjadril aj nemecký minister zdravotníctva Daniel Bahr, ktorý podozrivé firmy vyzval, aby vyšetrovanie dokonca sami financovali. Šéf nemeckého zväzu zastupujúceho obete komunizmu Rainer Wagner vyhlásil, že "lídri komunistickej NDR bažili po západných valutách a nemali žiadne morálne škrupule." Do aféry majú byť zapletené aj západné farmaceutické firmy.

Podľa týždenníka západonemeckí, švajčiarski a americkí výrobcovia liekov uzavreli tajné dohody s východonemeckými politikmi. Tí im "poskytli" svojich obyvateľov, na ktorých farmaceutické koncerny skúšali svoje nové produkty. Malo sa tak diať dokonca bez toho, aby o tom pacienti vedeli. Medzi testovanými osobami boli údajne napríklad alkoholici, ale aj deti. Farmaceutické firmy sa bránia, že postupovali podľa vtedy platných zákonov. Celkovo mali lieky testovať v 50 nemocniciach po celej krajine, vyplýva to z doteraz utajovaných dokumentov vtedajšieho ministerstva zdravotníctva a východonemeckej tajnej polície Stasi. 

Zverejnené dokumenty ukázali, že pri teste liekov na zlepšenie krvného obehu zomreli v Berlíne dvaja ľudia. Ďalší dvaja prišli o život v dôsledku testovania liekov na krvný tlak v Magdeburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies