Ako piť kávu a pritom neškodiť svojmu zdraviu

NETKY.SK • 2 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Ako piť kávu a pritom neškodiť svojmu zdraviu

BRATISLAVA - Pravidelné pitie kvalitnej kávy pomáha odvrátiť celý rad ochorení vrátane cukrovky 2. typu, Parkinsonovej choroby, ale aj rakoviny hrubého čreva a prsníka. Pokiaľ chcete maximalizovať výhody pitia kávy, máme pre vás niekoľko zaručených tipov, vďaka ktorým budete mať svoj ranný rituál ešte radšej.

slovakia

left justify in out

Najskôr vypite pohár vody

 

Kofeín je takzvané diuretikum. To znamená, že naše telo dehydruje, čiže odvodňuje. Máme pre vás preto radu: hneď ako sa prebudíte, bežte do kuchyne a dajte si pohár vody. Zapamätajte si, že ku každej káve, ktorú si počas dňa dáte, by ste mali vypiť aspoň deci vody. Tak vám to tiež naservírujú v dobrých kaviarňach. Platí pritom, že niektorí ľudia, ktorí pijú veľa kávy počas dňa, žiadne pocity dehydratácie, ale často ani povzbudenie už príliš nevnímajú. Pokiaľ ale niekto pije kávu skôr výnimočne a nie je na ňu zvyknutý, bude na neho mať výraznejší efekt, aj keď vypije len jednu, s iným človekom ale nič neurobia ani štyri kávy denne.

 

Vyhýbajte sa umelým sladidlám

 

Umelé sladidlá síce môžu byť bez kalórií, rôzne výskumy ale uvádzajú, že aj tak je ich konzumácia spojená so zvýšeným rizikom vzniku obezity, srdcových chorôb či cukrovky 2. typu. Takže umelé sladidlá nechajte na pokoji a radšej si do rannej kávičky dajte med či javorový sirup. Samozrejme, ak nesladíte, tým lepšie pre vás. 

 

Pite len kvalitné mlieko

 

Ak pijete kávu s mliekom, pamätajte na to, aby ste si vždy kupovali len výrobky od kvalitných dodávateľov. Pravé mlieka, ktoré sú vyrobené ekologicky šetrným spôsobom, totiž obsahujú viac živín a tiež protizápalové omega-3 mastné kyseliny.
Môžete začať používať rastlinné mlieka vyrobená z mandlí, kokosu, sóje, ryže a ďalších rastlinných zdrojov. Tie totiž môžu mať oveľa menej kalórií ako napríklad rôzne typy smotany. Aj v tomto prípade je ale vždy potrebné sledovať obaly, znovu by ste to totiž mohli napríklad s cukrom prehnať. Pamätajte si, že štyri gramy cukru sa rovnajú jednej čajovej lyžičke.

 

Namiesto cukru skúste napríklad škoricu

 

Najlepší trik, ako docieliť zníženie príjmu cukru, je veľmi jednoduchý. Môžete ho totiž nahradiť napríklad škoricou, Okrem zaujímavej chuti a arómy kávy nám napríklad spomínaná škorica reguluje hladinu cukru v krvi.

 

Pred spaním už kávu nepite

 

Ráno môžete vypiť pokojne viac kávy. Navyše ak budete dodržiavať vyššie popísané tipy, pochutnáte si na nej ešte viac a navyše s čistým svedomím. Len pozor na jednu vec, ale tú asi poznáte. Kávu by ste totiž nemali piť šesť hodín predtým, než pôjdete spať. Môže sa vám potom totiž stať, že budete mať toľko energie, že sa do rána nevyspíte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies