Ako ovplyvňuje koronavírus finančnú situáciu Slovákov?

NETKY.SK • 15 Apríl 2020, 11:17 • 2 min
Ako ovplyvňuje koronavírus finančnú situáciu Slovákov?

Mimoriadne opatrenia prijaté vládou mnohým slovenským občanom zmenili ich každodennú rutinu. Pozastavenie viacerých prevádzok, uzavretie vzdelávacích zariadení či odporúčania zdržiavať sa predovšetkým doma dočasne ovplyvnili pracovné návyky obyvateľstva. Kým niektorým bolo umožnené pracovať formou home office, iní zostávajú doma bez akéhokoľvek príjmu.

slovakia

left justify in out

Táto závažná situácia znepokojila mnohých a zasiahla nielen náš spoločenský život a možnosti socializácie, ale siahla aj na naše financie. Niekto bol nútený siahnuť na svoje úspory, iný pocítil problémy s nedostatkom financií a práve tie sa odrazili aj v jeho neschopnosti zo splácania mesačných splátok. Túto finančnú záťaž pocítili mnohé slovenské rodiny, dotklo sa to najmä tých, ktorí sa ešte pred rozšírením pandémie zadlžili. Tento negatívny dopad zaznamenali aj samotné banky a prišli ako s možnými riešeniami, tak aj s rôznymi zmenami.

 

Včasná informovanosť

V prípade, že ste sa ocitli vo finančnej tiaži a splácanie hypotéky, pôžičky či spotrebného úveru je pre vás problematické, v prvom rade je nevyhnutné obrátiť sa na sprostredkovateľa, či už ide o bankovú alebo nebankovú inštitúciu a upovedomiť ich o tejto skutočnosti. Dodržujte aj naďalej dané opatrenia a pokúste sa informovať o týchto náležitostiach telefonickým oznamom či e-mailovou komunikáciou a len v nevyhnutných prípadoch riešte vybavovanie osobnou návštevou.

 

Dočasná úľava od splácania

Viaceré banky potvrdili, že klienti budú mať možnosť si splátky o nejakú dobu odložiť. Kým u niektorých je to zatiaľ len v štádiu riešenia, iné už majú všetko prepracované. Prvým krokom, ako celý tento proces úspešne podstúpiť, je banku o odklad splácania požiadať. Nezabúdajte preskúmať a podrobne sa oboznámiť s detailmi predmetnej žiadosti. Zamerajte sa na dĺžku odkladu a to, do akej miery bude pokrytý a či nepôjde len o jeho polovičnú verziu. Pamätať by ste mali ale aj na to, že odklad splátok neznamená odpustenie nejakej čiastky, všetko totiž zaplatíte ale s oneskorením a rátať by ste mali aj s navýšením poplatkov.

 

Postup nemusí byť všade rovnaký

Mnohé banky chápu súčasný stav a nepriaznivosť situácie a nepristupujú k účtovaniu poplatkov, ako zvyknú bežne pri zmenách. Vopred by ste si mali ale overiť, aký je postup konkrétneho sprostredkovateľa financií a čo všetko je v danej žiadosti obsiahnuté. Mnohí klienti a dlžníci majú najmä obavy z toho, že skončia po žiadosti o odklad splátok vedení so záznamom v úverovom registri. Viaceré finančné domy sa však vyjadrili, že k tomu nedôjde. Napriek tomu, by ste sa mali vo vašom prípade spýtať, či sa aj na vás vzťahuje to, že vám nedajú negatívny záznam.

 

Zmeny aj pri poskytovaní financií

Zlé ekonomické obdobie pre slovenské obyvateľstvo sa odzrkadlilo aj v súčasnej ponuke finančných inštitúcií. Niektoré sprísnili pravidlá uzatvárania jednotlivých finančných služieb, iné ich podrobili obmedzeniu. Ak ste si plánovali uzatvoriť hypotéku, zvážte, aké sú vaše súčasné finančné možnosti, do akej miery sa vás dotkla táto mimoriadna situácia a ako k tomuto typu pristúpil samotný sprostredkovateľ. V niektorých prípadoch sa prestali dočasne akceptovať určité príjmy alebo sa maximálna výška poskytnutia úveru presne stanovila.

 

Hľadajte riešenie s dostatkom informácií

Čoraz častejšie sa spomínajú odklady splátok a riešenia dlžníkov, nie je ale dostatok informácií ohľadom zmien pre tých, ktorí sú nútení zvažovať žiadosť o pôžičku. Nech už je situácia akákoľvek, vždy je najprv vhodné ujasniť si všetky možné alternatívy a rátať s požičaním si finančnej čiastky od banky alebo nebankovej inštitúcie ako s poslednou možnosťou. V prípade, že vám nič iné neostáva, nezabúdajte na dôkladné porovnanie jednotlivých typov.

 

Portál Hyperfinancie.sk vám ponúka aktuálne porovnanie a priblíženie jednotlivých finančných produktov. Vidieť rozdiely vám pomôže vybrať si pre vás tú najpriaznivejšiu alternatívu a dokonca ani pri pôžičke bez dokladovania príjmu nemusí ísť o náročný a zdĺhavý výber. Všetko totiž môžete nájsť priamo na jednom mieste a vybaviť online - https://www.hyperfinancie.sk/pozicky/pozicka-bez-dokladovania-prijmu/.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies