Ako ovplyvní pandemický kmeň chrípkovú sezónu, je podľa odborníkov otázne

NETKY.SK • 15 Október 2010, 07:40 • 2 min
Ako ovplyvní pandemický kmeň chrípkovú sezónu, je podľa odborníkov otázne

Ako ovplyvní pandemický kmeň chrípkovú sezónu, je podľa odborníkov otázne

slovakia

left justify in out

img

Priebeh pandémie chrípky, ktorú spôsobil vírus chrípky A (H1N1) 2009, bol na Slovensku mierny, najväčší počet ochorení epidemiológovia zaznamenali v novembri a decembri 2009. Svetová zdravotnícka organizácie vyhlásila 6. stupeň pandémie ešte v júni minulého roka, v auguste tohto roka ju označila za ukončenú.
Prvý prípad pandemickej chrípky bol na Slovensku potvrdený 28. mája v Bratislavskom kraji. Do dnešného dňa bolo laboratórne potvrdených 1210 prípadov. Najviac sa ich vyskytlo práve v Bratislavskom kraji a najmenej v Trenčianskom kraji. Podľa riaditeľa odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jána Mikasa od mája tohto roku laboratórny záchyt ochorenia nebol.
Aj keď pandemický kmeň v lete v našich podmienkach necirkuloval, správanie vírusov chrípky je nepredvídateľné. "Zostáva otázne, ako sa zachová pandemický kmeň v chrípkovej sezóne, ktorá nás čaká, a ako ju ovplyvní," skonštatovala Jarmila Pertináčová z ÚVZ SR.
Veľký význam malo podľa epidemiológov zavedenie monitorovania závažných akútnych respiračných ochorení, tzv. SARI, ktoré Slovensko ako jedna z mála krajín Európskej únie zaviedla. V pandémii bolo evidovaných 91 úmrtí na SARI. Z tohto počtu sa v 57 prípadoch laboratórne potvrdil pandemický vírus.
Odborníci zdôrazňujú, že najúčinnejšou zbraňou proti sezónnej, ale aj pandemickej chrípke je očkovanie. Slovensko v decembri 2009 nakúpilo vakcíny proti pandemickej chrípke pre približne milión obyvateľov. Podľa predbežného prieskumu, ktorý majú epidemiológovia k dispozícii, využilo túto možnosť približne 1,4 percenta obyvateľov. Presné čísla však budú epidemiológovia poznať koncom tohto roka.
Podľa Mikasa je otázne, čo bolo dôsledkom nízkeho záujmu verejnosti o očkovanie, no určite k tomu podľa jeho slov prispel aj fakt, že ľudia považujú chrípku za banálne ochorenie, pôsobenie antivakcinačných skupín, ale aj postoj samotných zdravotníkov k očkovaniu.
Nevyužité vakcíny proti pandemickej chrípke sú podľa Mikasa rôznych šarží. To znamená, že časti z nich skončila doba použiteľnosti už koncom septembra, časti skončí koncom októbra a niektoré majú dobu exspirácie koncom novembra. "V súčasnosti prebiehajú rokovania so Správou štátnych hmotných rezerv, ako sa budú tieto vakcíny likvidovať. Tie, čo nie sú po exspirácii, sa môžu použiť na očkovanie. Či sa budú likvidovať centrálne alebo nie, je predmetom rokovaní," uviedol Mikas.
Očkovacie látky proti chrípke sa od ostatných očkovacích látok odlišujú tým, že ich zloženie sa každoročne mení podľa aktuálnych kmeňov vírusu chrípky cirkulujúcich v predchádzajúcej sezóne. Preto je potrebné očkovanie vykonať každoročne. Tohtoročné sezónne vakcíny, ktoré pre chrípkovú sezónu 2010-2011 odporučili experti Svetovej zdravotníckej organizácie a Výbor pre humánne lieky, obsahujú tri kmene vírusu chrípky. Je medzi nimi aj pandemický kmeň chrípky, ktorý je identický s pandemickým vakcinálnym kmeňom vírusu chrípky, ktorým sa očkovalo proti pandemickej chrípke.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies