Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
4. júl. 2020Prokop
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
24.12.2018 14:43 Zaujímavosti
Ako oslavovali Štedrý deň naši predkovia?
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
24.12.2018 14:43 Zaujímavosti

Ako oslavovali Štedrý deň naši predkovia?



BRATISLAVA - Vianočné obdobie je z hľadiska poznávania slovenských tradícií nepochybne veľmi zaujímavé. Rituály s ním spojené tvoria nezvyčajne bohaté zoskupenie rôznych zvyklostí a obradov tradičnej kultúry na Slovensku. Prelínanie pohanských a kresťanských sviatkov prispelo vo 4. storočí k ustáleniu dátumu osláv narodenia Ježiša Krista na 25. decembra, a to aj preto, lebo kresťanstvo postupne celkom prirodzene nahrádzalo pohanské sviatky a zvyky kresťanskými.


Štedrý deň, 24. decembera, má na Slovensku niekoľko mien. Nazýva sa aj Kračún, Vilija či Doohviezdny večer. Vždy bol plný obyčají a obradov, ktoré mali rodine zabezpečiť zdravie, šťastie a prosperitu do budúceho roka. Platili tu čary druhu: ako sa čo spravilo na Štedrý deň, tak bolo počas celého roka. Ženy nemali chodiť po susedoch ani z domu nikomu nič požičiavať. Gazdiné vstávali už po polnoci a začali piecť chlieb, aby bol do rána hotový. Ráno kúskami cesta oblepili ovocné stromy, aby bola v nasledujúcom roku dobrá úroda.

 

 

Muži zavčas rána nanosili vody na celé sviatky. Do studne dali potom štipku soli, aby v nej bola po celý rok zdravá voda. Už v advente sa v katolíckych oblastiach Slovenska zachovával tzv. malý pôst, keď sa jedlo viac strukovín, kašovitých jedál a menej mäsa. Na Štedrý deň tetnto pôst vyvrcholil. Mäso sa zväčša jedávalo až na Božie narodenie, čiže Prvý sviatok vianočný. V zásade ale platilo, že na Štedrý deň sa môže jesť mäso beznohých zvierat, teda ryby. V evanjelických rodinách sa však pôst nedodržiaval, a preto sa pred Vianocami robila zabíjačka, na štedrovečernom stole boli zabíjačkové špeciality a kapustnica pripravená s mäsom a klobásou.

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: L.Č. netky.sk

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok