Ako konať v prípade sexuálneho obťažovania?

NETKY.SK • 6 Február 2020, 11:07 • 2 min
Ako konať v prípade sexuálneho obťažovania?

O bezpečnosť vo vlakoch zodpovedá vlakvedúci, prípadne ak je prítomná polícia. Napriek tomu sa stávajú prípady, kedy jednotlivec ohrozuje svojim chovaním spolucestujúcich. Taký bol aj prípad mladej Ivany T., ktorá cestovala v Bratislavy do Zvolena.

slovakia

left justify in out

Ivana T. Cestovala domov zo školy v Bratislave, kedy sa k nej v preplnenom vlaku prihovoril podgurážený muž, ktorý ju volal na toaletu. Jeho slová najprv ignorovala, no týmto incident nekončil. "Pri tejto vete som mávla rukou, prevrátila očami a skoro sa zadusila pachom alkoholu čo z neho tiahlo. Pár minút na to sa tento pán však ocitol u mňa v kupéčku, kde som sedela sama," komentovala situáciu na sociálnej sieti. Po chvíli však podgurážený muž vytiahol svoj pohlavný orgán a začal sa pred mladou študentkou uspokojovať.

 

"Utekala preč s tým, že som počúvala ešte nejednu sexuálnu narážku. Snažila som sa nájsť sprievodcu alebo niekoho, kto by mi tento problém pomohol vyriešiť," opisovala situáciu ďalej. Obsluha vlaku však nebola v tej chvíli prítomná, keďže sa venovala problému spadnutého konára, ktorý brzdil trasu vlaku. Ivana sa rozhodla nájsť kupé plné ľudí, kde by sa mohla cítiť bezpečne.

 

img

 

Po uverejnení incidentu na sociálnej sieti Instagram, kde aj označila profil ZSSK, reagovalo mnoho žien, že podobný zážitok postihol aj ich. Podobné nepríjemné incidenty sa im udiali v mestskej hromadnej doprave, vo vlaku, alebo dokonca v kaderníctve. Ich príbehy zverejnila Ivana T. na svojom Instagrame v highlighte s názvom "Be safe" (buď opatrný).

 

Vyjadrenie ZSSK

Prepravca kontaktoval Ivanu na sociálnej sieti a vyzdvihol, že v prípade ohrozenia treba vyhľadat pomoc a následne volať políciu. Nie vždy sa dá podobnému incidentu predísť, no situáci netreba "nechať tak". "Políciu sa oplatí volať v každom prípade, ajkeď si myslíte, že to možno nemá význam. Bezpečnosť našich cestujúcich je pre nás veľmi dôležitá, preto sme aj v nočných spojoch testovali prítomnosť SBS na prelome roka," vyjadril sa dopravca.

 

img

 

Ako definuje sexuálne násilie Rada Európy?

"Aj Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu (Istanbulský dohovor, 2011) zdôrazňuje v definícii sexuálneho násilia, že to je každý skutok sexuálnej povahy, na ktorý nebol daný súhlas. Dohovor nekonkretizuje, či má byť súhlas daný výslovne alebo iným spôsobom, z ktorého možno usudzovať na skutočnú vôľu obete," informuje hnutie Zastavme násilie.

 

Ako postupovať, ak sa cítite obťažovaný?

Ak sa cítite bezpečne a páchateľa poznáte (kolega, spolužiak, známy...), skúste ho upozorniť, že jeho správanie vo vás vyvoláva nepríjemné pocity. Ak máte pocit, že vaše upozornenie daná osoba ignoruje, overte si pravidlá pre nahlasovania sexuálneho obťažovania v danej organizácii (v práci, v škole...), prípadne kontaktujte oddelenie ľudských zdrojov. Ak páchateľa nepoznáte, ako to bolo v prípade Ivany T., okamžite kontaktujte políciu alebo príslušné orgány, ktoré vám môžu v situácii pomôcť.

 

V prípade, že sa nachádzate na verejnom priestranstve, v MHD, vo vlaku či na inom mieste, kde sa nachádzajú ľudia, do príchodu polície požiadajte o pomoc ich. Po vyriešení situácie netreba však zabudnúť na vaše psychické zdravie, preto odborníci odporúčajú zveriť sa o svojich pocitoch s blízkou osobou, v prípade potreby môžete vyhľadať pomoc aj psychológa. Mnohé obete sa cítia ponížene a svoje pocity v sebe utláčajú, čo však z dlhodobého hľadiska môže mať na ich psychiku veľmi zlý vplyv. Psychológ vám môže pomôcť sa cez celú situáciu preniesť a obnoviť tak dôveru v ľudí okolo vás. 

 

Ak ste sa stali svedkom alebo obeťou sexuálneho násilia či obťažovania, pomoc nájdete aj na stránke Zastavme násilie, prípadne môžete kontaktovať nonstop linku pomoci 0800 212 212

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Som si istá, že ste v stories postrehli nepríjemnosť, ktorú som zažila vo vlaku. Pre tých čo to nezachytili alebo tento post si pozrú, keď stories už tam nebudú - za mnou došiel chlap na chodbe vlaku s vetou: "slečna ideme na záchod?." Pri tejto vete som mávla rukou, prevrátila očami a skoro sa zadusila pachom alkoholu čo z neho tiahlo. Pár minút na to sa tento pán však ocitol u mňa v kupečku, kde som sedela sama. Mala som sluchadka, takže som sa to snažila ignorovať (aj ten smrad..) Problém nastal vtedy, keď si tento pán rozopol nohavice a vytiahol si pohlavný orgán... Vtedy ma popadol panický záchvat úzkosti a rýchlo som si zobrala veci s tým, že idem utiecť.. sluchadka som zložila a utekala preč s tým, že som počúvala ešte nejednu sexuálnu narážku. Snažila som sa nájsť sprievodcu alebo niekoho, kto by mi tento problém pomohol vyriešiť. Žial pre problém stromu na trati som nikoho nenašla a jediné čo mi ostalo bolo nájsť kupečko plné ludí, kde som si prisadla a klepala sa ostatok cesty. O tom prečo ma to tak vzalo možno inokedy...keď na to budem sama schopná, avšak myslím si, že toto by nemalo byť tabu.. Čo ma však zaskočilo bolo, že keď som toto sa rozhodla zdieľať s vami zaspamovali ste ma vašimi stories... Tolko z vás zažilo toto isté vo vlaku, autobuse, či dokonca kaderníctve!!! Toľko z vás sa so mnou podelilo s traumou zo znásilnenia alebo storkou ako vás niekto celé dni prenasledoval bez vášho vedomia a nakoniec zastavil s tým, že vám prerozprával celý váš deň. Niektoré príhody ma napli na vracanie.. Napísali ste, že sa bojíte o tom rozprávať, že vám je z toho zle a že ste si mysleli, že ste jediné... A potom zrazu počujem, že niekto randí cez tinder, badoo alebo skrátka sociálne siete. Rozumiem.. cítite sa osamelo, avšak toto nie je cesta. Dávajte si pozor! Budte opatrné a naozaj všade. Lebo toto sa môže stať naozaj komukoľvek a ak sa to stalo - nenechávajte to tak.. Nie ste samé!!! Bola som oboznámená odborníkom s tým, že aj v takomto prípade proste volajte políciu.. ! Lebo toto nie je v poriadku a nechať si to pre seba a trápiť sa tým nie je taktiež v poriadku! #mentalhealth #besafe

Príspevok, ktorý zdieľa IVANNE (@ivanaturcanova),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies