AKTUALIZÁCIA: Peter Pellegrini: Treba zdokonaliť a zefektívniť existujúcu formu podpory nájomného bývania!

NETKY.SK • 21 September 2021, 14:53 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Peter Pellegrini: Treba zdokonaliť a zefektívniť existujúcu formu podpory nájomného bývania!

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD nevylučuje z povolebnej spolupráce nikoho okrem strany Kotlebovci-ĽSNS. Peter Pellegrini taktiež vysvetlil, že jeho strana podporuje myšlienku výstavby nájomných bytov.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 21. spetembra 16:00

Samotná myšlienka podpory nájomného bývania je podľa Petra Pellegriniho správna. Zároveň by nájomné bývanie podľa neho nemalo byť výsadou bohatých, ani výhodou tých, ktorí sú v zlej sociálnej situácii, ale štandardom. Uviedol to na utorkovom stretnutí s novinármi.

 

Pellegrini pokračoval, že jeho strana podporuje myšlienku výstavby nájomných bytov. "Náš pohľad je veľmi konkrétny. Prvým krokom je ponechať rozhodovaciu právomoc na rozhodnutí miest a obcí. Najlepšie vedia primátori a starostovia, kde byty potrebujú a aký je o ne záujem." 

 

Súvisiaci článok: Poslanci budú čoskoro rokovať o štátnych nájomných bytoch!

 

"Treba, aby sme previedli bezodkladne jednorazovo všetky pozemky vo vlastníctve štátu, ktoré sa nachádzajú v intravilánoch miest a obcí do ich vlastníctva. Bezodplatne s tým, že tieto pozemky nemôžu nikdy predať, ale môžu ich použiť na verejnoprospešné účely vrátane výstavby nájomných bytov."

 

Podľa neho sa nesmú limitovať byty tak ako doteraz. Treba zvýšiť minimálnu hranicu týchto bytov na 70 štvorcových metrov (m2). "Musíme výrazne zvýšiť hranicu príjmu, od ktorej je možné prideliť nájomný byt. Minimálne na päťnásobok životného minima. Ďalej treba umožniť, aby starostovia alebo primátori mohli aspoň 20 % týchto bytov prideliť bez ohľadu na príjem." 

 

Prideľovanie bytov by malo byť ponechané na starostovi, primátorovi a poslancoch. Tí podľa Pellegriniho najlepšie vedia, komu byty prideliť. "Budú sa zodpovedať svojim občanom, voličom, prečo v daný moment a aké byty pridelili. Na to je potrebné zachovať súčasný stav existencie Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Ďalej zaviesť jednu celoplošnú dotáciu na m2. Štát musí zadefinovať, koľko peňazí dá na jeden m2 z postaveného bytu formou dotácie, zvyšok ponúkne formou dlhoročného nízkeho úveru. Splátka úveru sa bude rovnať splátke nájomného."

 

Podľa neho by sa mal zachovať systém, ktorý tu je dnes a mal by sa posilniť ekonomicky. "Nám sa ukazuje, že podľa prepočtov je dôležité dotovať ŠFRB ročne zhruba sumou 100 miliónov eur naviac oproti terajšiemu stavu. Zároveň garantovať, že tieto peniaze budú použité primárne na výstavbu bytov. Ak by sme išli takouto formou navýšenia rozpočtu a odblokovania byrokratických problémov je predpoklad, že kapacita na Slovensku umožní postaviť ročne 4 000 až 5 000 bytov ročne. Myslíme si, že netreba vymýšľať vymyslené, len treba zdokonaliť a zefektívniť existujúcu formu podpory nájomného bývania." 

 

Pôvodná správa

Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal líder strany Peter Pellegrini s tým, že Hlas-SD pôjde do volieb samostatne, bez uzatvárania akýchkoľvek predvolebných koalícií.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Hlas-SD odmieta predvolebnú spoluprácu so stranou Smer-SD


„Pre nás bude kľúčové, čo chce daná strana urobiť pre zlepšenie života ľudí na Slovensku. Ak to má byť hnutie Sme rodina, tak my s tým nebudeme mať problém. Nie je to však ani na mne, ani na predsedovi hnutia Borisovi Kollárovi, rozhodnú voliči vo voľbách."  Pellegrini zopakoval, že Hlas-SD spolupracuje s ostatnými opozičnými stranami v dostatočnej miere. Na diskusiu o povolebnej spolupráci je podľa jeho slov ešte dostatok času.

 

Možno vás zaujme: Smer-SD plánuje iniciovať až štyri mimoriadne schôdze!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies