Ako investori bojujú proti cenovej volatilite Bitcoinu?

NETKY.SK • 15 Júl 2017, 21:17 • 2 min
Ako investori bojujú proti cenovej volatilite Bitcoinu?

NEW YORK – Bitcoin má niekoľko jedinečných vlastností, vďaka ktorým sa stáva zaujímavým pre investorov aj ako nový druh aktív. Digitálna mena sa totiž na celom svete čoraz viac považuje za lukratívnu investičnú možnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jedným z hlavných problémov je Bitcoinu a všeobecne kryptomien je ich cenová volatilita. Skúsení investori sa dokážu vyrovnať týmto aspektom zavedením systémového investičného plánu založeného na investičnej technike dolárových nákladov.

Ako to funguje?

Namiesto nákupu Bitcoinov cez investičné fondy alebo priamo na burzách za veľké sumy, nakupujú investori digitálnu menu pravidelne za menšie paušálne sumy, bez ohľadu na ich aktuálnu cenu. Pravidelné nakupovanie Bitcoinov za dopredu stanovenú sumu znamená, že investor získa viac kryptomeny keď je jej cena nižšia a naopak. Tento prístup pomáha zmierniť vzostupy a poklesy v cenovej hladine, čím sa znižuje riziko vyplývajúce z nepredvídateľného pohybu cien.

 

img

Vysvetlime si to na konkrétnom príklade investora, ktorý v roku 2012 nakupoval Bitcoin vždy v prvý deň každého mesiaca. Na konci roka by priemerná nákupná cena Bitcoinu bola 7,75 dolárov, čo je viac ako 4,22 USD (najnižšia cena počas roka), ale aj oveľa nižšia ako 13,70 USD (najvyššia cena počas roka). Rovnako by to pokračovalo aj v roku 2013 a ďalších rokoch (viď tabuľka). Táto technika funguje obzvlášť dobre v čase vysokej volatility Bitcoinu, čoho bol rok 2013 dokonalým príkladom. Keď si spočítame priemernú nákupnú cenu Bitcoinu počas päťročného obdobia 2012-2016, tak sa dopracujeme k číslu 307,40 USD.

 

Prvou burzou, ktorá zaviedla systémový investičný plán pre Bitcoiny, bola indická Unocoin. Dnes ich už je k dispozícii oveľa viac.

 

Zopár slov na záver

V dnešnej dobe je rozumnejšie investovať do Bitcoinu menšie množstvo peňazí a digitálnu menu si ponechať. Je to skvelý spôsob, ako eliminovať prudké výkyvy cien kryptomien a zároveň si do svojho portfólia pridáte nové aktíva. Investovanie v pravidelných intervaloch prináša okrem disciplíny v oblasti investícií aj pohodlie, flexibilitu a lepšiu návratnosť dlhodobým znížením priemerných nákladov na nákup. A samozrejme to všetko pri značne zníženom riziku straty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies