Ako fungujú kryptomeny? - 3.časť

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 08:05 • 2 min
Ako fungujú kryptomeny? - 3.časť

LONDÝN – Už vieme čo sú kryptomeny, ako fungujú blockchainy, súkromné kľúče, peňaženky alebo ťažba digitálnej meny. Dnes si ešte povieme niečo o burzách a prečo sú zásoby väčšiny digitálnych mien obmedzené...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obmedzené zásoby


Hoci ťažba pravidelne vytvára nové jednotky kryptomeny, väčšina z nich je navrhnutá tak, aby zásoby boli obmedzené určitou kvantitou. Vo všeobecnosti to znamená, že ťažiari postupom času dostávajú čoraz menej nových jednotiek za každý nový blok reťazca. Ako sme si však spomenuli už v minulom článku, ťažiari za svoju prácu môžu dostať len transakčné poplatky.

 

img

Síce si na túto predpoveď ešte budeme musieť počkať, avšak pozorovatelia tvrdia, že posledný Bitcoin bude vyťažený niekedy v polovici 22.storočia. Samozrejme za predpokladu, že súčasné trendy budú pokračovať. Kryptomeny s obmedzenými zásobami tak budú podobné drahým kovom ako je zlato, než konvenčným svetovým menám, z ktorých teoreticky môžu vlády a centrálne banky tlačiť neobmedzené množstvá.

Burzy digitálnych mien

Mnoho menej používaných kryptomien sa dá vymieňať len prostredníctvom súkromných peer-to-peer transferov, čo znamená, že nie sú veľmi likvidné a ťažko určiť ich hodnotu v porovnaní s inými menami (digitálnymi aj konvenčnými).

Populárne kryptomeny, ako napríklad Bitcoin a Ripple, sa obchodujú na špeciálnych sekundárnych burzách podobných tým forexovým na obchodovanie svetových mien (napr. zaniknutá japonská burza Mt. Gox). Tieto platformy umožňujú držiteľom výmenu ich digitálnej meny za doláre, eurá atď. alebo za inú digitálnu menu (aj menej populárnu). Na oplátku za svoje služby berú malý podiel z hodnoty každej transakcie, zvyčajne menej ako 1%.

 

img

Burzy zohrávajú významnú úlohu pri vytváraní likvidných trhov pre populárne kryptomeny a pri určovaní ich hodnoty v porovnaní s tradičnými menami. Výmenný kurz však stále môže byť extrémne nestály, o čom sme sa napríklad v prípade Bitcoinu mohli presvedčiť už niekoľkokrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona