Ako dopadnú obmedzenia pre deti od dvoch do 12 rokov?

NETKY.SK • 22 November 2021, 20:30 • 2 min
Ako dopadnú obmedzenia pre deti od dvoch do 12 rokov?

BRATISLAVA - Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová reagovala na tvrdenia Rady mládeže Slovenska, iniciatívy Dajme hlas deťom či občianskeho združenia (OZ) Rodičia.sk, ktorí žiadajú, aby pre danú vekovú kategóriu platil režim ako doposiaľ. Aby sa považovala za plne očkovanú, prípadne aby testy pre ňu boli bezplatné.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedla, že ministerstvo zdravotníctva sa bude zaoberať otázkou riešenia obmedzení voľnočasových aktivít detí vo veku od dvoch do 12 rokov.

 

img

 

Deti a mladí sa od pondelka nemôžu zúčastňovať na tréningoch či krúžkoch v prípade, že ochorenie COVID-19 neprekonali alebo sa nemôžu preukázať negatívnym výsledkom testu.

 

Organizácie tvrdia, že si uvedomujú zložitú pandemickú situáciu. Apelujú však na dôležitosť vývinu a vývoja detí. Zhodli sa, že deti a mládež do 12 rokov neohrozuje pandémia tak, ako "dosahy samotných obmedzení, ktoré im bránia žiť".

 

img

 

"Riešime situáciu na nesprávnom mieste a zase na to doplácajú deti! Od pondelka 22. 11. deti vo veku 2-12 rokov nie sú viac považované za plne zaočkované. Ak chcú ísť na tréningy, na krúžky v nemenných kolektívoch, musia mať potvrdenie o negatívnom teste. Deti sa pritom testujú doma (tými istými testami, ktoré sľubuje štát distribuovať firmám a tými istými testami, ktoré sú v MOM), no ak chcú ísť na krúžok, majú mať ďalší test. Na predošlej tlačovke sme z úst hlavnej odborníčky pre pediatriu počuli, že deti nemajú trpieť kvôli dospelým. A vo finále vidíme - že doma zatvoríme aj tie najmenšie deti. Takýto prístup k deťom do 12 rokov nemá v civilizovaných krajínách Európy obdobu! Deti a mladí ľudia nie sú skupina, ktorá zahlcuje nemocnice," vyjadrila sa inciatíva Dajme deťom hlas.
 

img

 

 

MZ SR tvrdí, že citlivosť tejto problematiky vníma. Hovorí však, že situácia, ktorá vznikla, vyplynula z odporučenia konzília odborníkov vzhľadom na to, že deti v danej kategórii zväčša nie sú zaočkované a predstavujú epidemiologické riziko.

 

"Uvedená problematika bude ešte predmetom diskusie, ak budeme môcť epidemiologické riziko znížiť iným spôsobom, môžeme na základe odbornej debaty toto rozhodnutie prehodnotiť," dodala Eliášová s dôvetkom, že rezort zdravotníctva veľmi pozorne sleduje trendy a vývoj v oblasti ochrany detí pred vírusom.

 

Prečítajte si: Hlas-SD: Ak chce vláda sprísňovať, musí okamžite pomôcť ľuďom aj hospodárstvu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona