Ako často treba meniť motorový olej?

NETKY.SK • 13 December 2018, 15:37 • 2 min
Ako často treba meniť motorový olej?

BRATISLAVA - Motorový olej je najdôležitejšia kvapalina potrebná pre hladký chod motora. Obsahuje veľa látok na zlepšenie jeho funkčnosti. Zabraňuje korózii, ale funguje aj ako chladiaca zložka. Nevydrží však večne, a preto je jeho výmena veľmi dôležitá. Motorový olej totiž po čase vplyvom teploty či nečistôt stráca svoju kvalitu.

slovakia

left justify in out

Pri modernejších vozidlách výrobca udáva interval výmeny 20 až 30 tisíc km. Je tu ale potrebný syntetický motorový olej s predĺženou trvanlivosťou. Navyše palubný počitač vás dokáže vždy včas upozorniť na to, že je výmena oleja už nutná. Neodzrkadľuje sa to od najazdených kilometrov, ale od opotrebenia samotného oleja v motore.

 

img

 

Pri kúpe každy výrobca predpíše na nádobu odporúčaný interval jeho výmeny. Každý druh je totiž iný a správa sa pri jazde trochu inak. Netreba však zabúdať na to, že dlhší interval výmeny spôsobuje viac kyslosti, ktorá vedie potom ku možnému vzniku korózie a väčšiemu opotrebeniu motora. Niektorí výrobcovia u starších modelov odporúčajú zachovanie oleja s rovnakou úrovňou, prípadne aj zančkou, ktorý sa používal u daného motora dlhodobo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies