Ako bude zálohovanie plastových fliaš na Slovensku vyzerať v praxi? Takúto sumu dostaneme pri ich vrátení

NETKY.SK • 8 November 2018, 11:10 • 2 min
Ako bude zálohovanie plastových fliaš na Slovensku vyzerať v praxi? Takúto sumu dostaneme pri ich vrátení

Verme, že zmenou legislatívy sa u nás zlepší situácia týkajúca sa recyklácie.

slovakia

left justify in out

Problém s plastami sa nevyhýba ani našej malej krajine. Napriek snahe a neustále sa zvyšujúcemu povedomiu o triedení odpadu sa recyklácia stále nedostala na takú úroveň, s akou by sme mohli byť spokojní. Avšak vláda sa rozhodla podniknúť proti tejto situácii kroky.

 

Parlament avizoval, že sa zavedie zálohovanie plastových fliaš a plechoviek, aby spotrebitelia mali motiváciu prinášať ich späť do obchodov a aby tak nekončili v zmiešanom odpade. Ako sa vyjadril minister životného prostredia László Sólymos, hodnota prírody a života je nevyčísliteľná, preto rozhodne stojí za to premýšľať nad možnými zmenami.

 

img

Zdroj: SITA

 

V súčasnosti sa separáciou odpadu vráti späť približne 60 percent plastových fliaš a plechoviek, po zavedení nových pravidiel by toho číslo malo stúpnuť až na 90 percent. A to rozhodne nie je zanedbateľné.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Vláda stanoví výkupnú cenu PET fliaš pravdepodobne na sumu 12 centov za kus a pri plechovkách by malo ísť o 10 centov za vrátenie jedného obalu. Takto by sme sa v rámci strednej Európy stali priekopníkmi danej metódy. Podobne to zatiaľ funguje vo Fínsku, Švédsku, Nórsku, Nemecku, Dánsku, Estónsku, Litve, Holandsku, na Islande a v Chorvátsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies