AKTUALIZOVANÉ Ako bude vyzerať vládna koalícia v Rakúsku? Tá súčasná dnes podala demisiu

NETKY.SK • 17 Október 2017, 08:43 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Ako bude vyzerať vládna koalícia v Rakúsku? Tá súčasná dnes podala demisiu

VIEDEŇ - Nedeľné predčasné voľby vyhral s pekným náskokom iba 31-ročný súčasný minister zahraničných vecí a diplomacie Sebastian Kurz so svojou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP). Rakúska vláda spolkového kancelára Christiana Kerna podala dnes demisiu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena.

slovakia

left justify in out

Prezident demisiu formálne prijal a poveril dosluhujúcu vládu riadením krajiny až do zostavenia nového kabinetu. Van der Bellen podľa agentúry APA zopakoval, že sa mieni stretnúť s predstaviteľmi všetkých strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Následne poverí zostavením vlády predsedu najsilnejšej strany, teda šéfa ľudovcov Sebastiana Kurza.

 

Mnohí odborníci polemizujú nad tým, ako asi bude vyzerať vládna koalícia a s kým pôjde nový kancelár do vlády. Jedno je však isté, výsledky hlasovania dokazujú, že Rakúsko sa mierne vzďaľuje EÚ. Súčasná politika je populistická, odmietavá voči migrantom či v napĺňaní povinných utečeneckých kvót.

 

Keďže ešte nie je isté, kto definitívne skončí na druhom mieste, pretože nie sú zrátané všetky hlasy, respektíve tie, ktoré boli zaslané poštou. Podľa zverejnených informácií ide až o 900-tisíc hlasov voličov, ktoré rozhodnú o  konečnom výsledku. Kto teda skončil na druhom či treťom mieste sa uzavrie vo štvrtok. Za Kurzovými ľudovcami môžu skončiť socialisti (SPÖ) alebo protimigrantskí slobodní ( FPÖ).  

 

Názory rakúskych politických analytikov sa zhodujú. Domnievajú sa, že Kurz pôjde do vlády radšej so slobodnými ako so socialistami. Krajinu tak budú ovládať aj extrémisti, čo sa naposledy stalo v roku 2015. Nové zloženie parlamentu neprinesie len tvrdšiu politiku proti migrantom v krajine, ale aj väčšiu orientáciu na Rusko. Predvolebná kampaň, ktorú viedol víťaz tohtoročných parlamentných volieb, sa nápadným spôsobom podobala na tú, čo viedol jeho konkurent Heinz-Christian Strache, líder Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorý mu to neraz vytkol a obvinil Kurza z krádeže bodov kampane.

 

Kurzovou prioritou počas kampane bolo získať na svoju stranu čo najviac voličov, ktorí chceli prvoplánovo voliť práve slobodných. Kurz ešte počas júla skritizoval Talianov, že nerobia všetko preto, aby zastavili prílev migrantov, pripomínal skôr Stracheho ako samého seba. Nech už zloženie dopadne akokoľvek, je jasné, že ju povedie mladý Sebastian Kurz. Zavedie jednoznačne prísnejšie limity v migračnej politike a začne vyhosťovať tých, ktorí sa nedokážu integrovať do spoločnosti. Rakúska. Politika sa tak priblíži skôr k východoeurópskym krajinám ako západoeurópskym. 

 

"Je to dobrý výsledok pre Európu. ÖVP bola a je v Rakúsku európskou stranou," povedal Kurz. Rakúski voliči tak podľa neho dali jasný proeurópsky signál. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval Kurza, ktorého strane sa predbežne pripisuje zisk vyše 31 percent hlasov, aby vytvoril vládu s európskou perspektívou, pričom poukázal na skutočnosť, že Rakúsko bude v druhej polovici roka 2018 plniť úlohy rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ. "Rakúsko bude zodpovedať za prípravu mnohých rozhodnutí dôležitých pre budúcnosť EÚ," napísal v liste. 

 

Kurz zdôraznil, že EÚ potrebuje reformy, ktorými sa chce zaoberať počas rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ. Dodal, že má záujem o spoluprácu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a inými partnermi, aby spoločne zmenili Európu k lepšiemu. Doterajší minister zahraničných vecí sa vo veku 31 rokov zrejme stane najmladším predsedom vlády v Európe.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sebastian Kurz a jeho ľudovci triumfovali v parlamentných voľbách s výrazným náskokom 

                                      Rakúske voľby vrcholia, centrálnou témou sú moslimovia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies