Akilov pred útokom v Štokholme prisahal vernosť vodcovi IS

NETKY.SK • 13 Február 2018, 19:37 • 2 min
Akilov pred útokom v Štokholme prisahal vernosť vodcovi IS

ŠTOKHOLM - Uzbek Rachmat Akilov prisahal vernosť vodcovi teroristickej siete Islamský štát (IS) krátko predtým, ako vlani spáchal v centre švédskej metropoly teroristický útok. Uviedli to prokurátori na súde v Štokholme, kde sa v utorok začal proces s Akilovom.

slovakia

left justify in out

Uzbek sa priznal, že 7. apríla 2017 v centre Štokholmu vrazil nákladným automobilom do davu ľudí. Útok si vyžiadal piatich mŕtvych a 14 vážne zranených. Prokurátor Hans-Jörgen Hanström predložil Štokholmskému okresnému súdu ako dôkaz online komunikáciu medzi Akilovom a ľuďmi spojenými s IS. V jednom z online rozhovorov z 3. marca 2017, ktorý sa podarilo získať z jeho mobilu, Akilov prisahal vernosť vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu. Okrem iného písal, že chce "vykonať mučenícku operáciu vo Švédsku". Hanström predložil súdu aj niektoré z 81 fotografií z Akilovho mobilu, z ktorých je zrejmé, že pred útokom skúmal niekoľko miest vrátane vládnych úradov.

 

Pojednávanie bude pokračovať v stredu. Proces by mal trvať do mája a verdikt padne v júni, napísala agentúra DPA. Prokuratúra pre obžalovaného žiada doživotie. Akilov je obvinený z vraždy a pokusu o vraždu v súvislosti s terorizmom, ako aj z ohrozenia zdravia a života celkovo 150 ľudí, povedal Štokholmskému okresnému súdu prokurátor Hans Ihrman.

 

Právnik obhajoby súdu povedal, že Akilov sa priznáva k zmieneným činom, pričom jeho zámerom bolo "prinútiť Švédsko, aby prestalo podporovať medzinárodnú koalíciu proti Islamskému štátu" v Iraku a Sýrii. "Áno, bol to Akilov, kto v teň deň riadil to nákladné vozidlo," uviedol obhajca Johan Eriksson. Právnici zadržaného i prokuratúra konštatovali, že Akilov pri desaťmesačnom vyšetrovaní spolupracoval.

 

Akilov vrazil 7. apríla 2017 v centre Štokholmu ukradnutým nákladným vozidlom do davu nakupujúcich na rušnej obchodnej ulici. Zadržali ho o niekoľko hodín neskôr na štokholmskom predmestí. O život prišlo päť ľudí - muž z Británie, žena z Belgicka a tri Švédky vrátane 11-ročného dievčaťa. Mnohí zo zranených majú trvalé následky.

 

Akilov tvrdí, že ponúkol skupine Islamský štát vykonanie útoku v Štokholme v jej mene. Stavebného robotníka, ktorý mal v čase útoku 39 rokov, mali zo Švédska vyhostiť po zamietnutí žiadosti o azyl. Namiesto nariadeného odchodu v decembri 2016 sa však začal ukrývať. Švédska spravodajská služba uviedla, že nemala žiadne informácie, ktoré by naznačovali plánovanie útoku. Vyšetrovatelia neskôr našli záznamy internetového četovania, podľa ktorých hovoril o tom, že sa stane mučeníkom, a prisahal vernosť IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies