Aké vitamíny potrebujú vaše deti v chrípkovom období? Dávať im na desiatu jablko nestačí!

NETKY.SK • 23 Október 2018, 22:14 • 2 min
Aké vitamíny potrebujú vaše deti v chrípkovom období? Dávať im na desiatu jablko nestačí!

BRATISLAVA - Jeseň je obdobie chrípok a prechladnutí. Vo veľkých kolektívoch, ako sú školy alebo škôlky sa bacily prenášajú závratnou rýchlosťou. Ako svoje deti v tomto období najlepšie chrániť a aké doplnky stravy sú pre deti najvhodnejšie?

slovakia

left justify in out

Pomáhajú k obranyschopnosti probiotiká? 

 

Pre imunitný systém je nevyhnutná rovnováha v črevách (črevnej mikrobiom) a pre navodenie tejto rovnováhy sú dôležité tiež probiotiká. A k tomu rozmaznávanie, rozmaznávajte svoje črevá, čo to ide, pretože zdravé čreva a vyvážené črevný mikrobiom nie je dôležitý len pre trávenie a imunitu, ale aj pre našu psychickú pohodu. Naše babičky vraveli, že láska prechádza žalúdkom, my dnes môžeme povedať, že láska a spokojnosť prechádza celým tráviacim traktom.

 

Veľa zeleniny a ovocia, dostatok pohybu ale aj spánku a relaxu (bez počítača a mobilu). Do stravy mimo probiotík treba pridať omega 3 nenasýtené mastné kyseliny (rybí tuk, avokádo, orechy).

 

Môžete svoje dieťa vitamínmi alebo inými doplnkami stravy predávkovať?

 

Určite môžete. Ale väčšinou sa vám nepodarí "dostať" do dieťaťa také množstvo ovocia a zeleniny, že by mohlo spôsobiť akútne otravu, ale určité typy vitamínov sa v tele ukladajú a tak môžu pri opakovanom a neuváženom podávaní ťažkosti spôsobiť.

 

Väčšie riziko potom predstavujú multivitamínové prostriedky, ktoré môžu obsahovať veľké množstvo niektorých typov vitamínov. Takže sa asi nestane, že po podaní pečene ľadového medveďa spôsobíte otravu vitamínom A, ale ak budete podávať vysoké dávky multivitamínov dlhodobo, tak tu isté riziko hrozí.

 

Vitamíny vhodné pre najmladšie deti

 

Základné odporúčanie je dostatok zeleniny, ovocia a pobytu v prírode. V zimných mesiacoch navyše primeraná dávka vitamínu D, pravidelné užívanie probiotík (živé kultúry v črevách) a v období zvýšeného výskytu infekcií beta glukány.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies