Aké tajomstvo ukrývala viac ako storočná hliníková schránka z poštového holuba?

NETKY.SK • 9 November 2020, 16:17 • 2 min
Aké tajomstvo ukrývala viac ako storočná hliníková schránka z poštového holuba?

Mimoriadne vzácny nález úplne zmenil prechádzku zamilovaného páru, ktorému sa asi pred dvoma mesiacmi, vo východofrancúzskom regióne Alsaska, blízko Lingejského múzea, naskytol tento pohľad.

slovakia

left justify in out

Počas rande sa im nečakane zjavila na zemi malá pokrčená hliníková kapsula. Na prvý pohľad vyzerala ako kúsok pokrčeného plechu, ale na ten druhý odkryla viac ako sto rokov starú správu, ktorú zaslal nemecký vojak prostredníctvom poštového holuba v rámci bojov za prvej svetovej vojny.

 

 

Asi 1910

Podľa kurátora Lingejského múzea, Dominika Jardyho, sa správa datuje medzi rokmi 1910 až 1916, avšak prikláňa sa k roku 1910, ktorý sa javí ako najviac pravdepodobný. Sám Jardu pre francúzsky denník La Parisien potvrdil, že ide o unikátny nález, ktorý je však jedným z mnohých odhaľujúce ako našu minulosť, tak obdobie prvej a druhej svetovej vojny, ktoré sa udiali v minullom storočí.

 

Gotické písmo

Správa bola napísaná vtedy ešte na nemeckom území Ingersheim, ktoré však v súčasnosti patrí už Francúzsku. Išlo o gotické písmo, ktoré je tak pre nás dnes oveľa horšie čitateľné. 

 

Hliníková ochrana

Stav dochované správy, na vtedy používanom sledovacím papieri je stále veľmi dobrý. Písmo nie je síce na všetkých miestach dobre čitateľné, avšak starobe papiera a kvalita záznamu sa zachovala, najmä vďaka ukrytie v alumíniovej schránke, ktorá tak text veľmi dobre chránila.

 

 

Zakódovaná?

Napriek tomu je v texte mnoho šifier a skratiek, preto sa Jardu obrátil priamo na svojho priateľa v Nemecku a požiadal ho o fundovaný preklad. Ako informoval spravodajský sever BBC, nálezcovi sa celkom správne obrátili na múzeum Linge v Orbey. 

 

Múzeum okrem iného pripomína bitku o vrchol Le Linge v pohorí Vosges, ktorá sa odohrala v roku 1915, a je len kúsok od miesta ich nálezu. Vďaka pohotovej reakcii nálezcov sa tak správa aj jej hliníkový ochranný nosič stanú čestnou súčasťou výstavy v tomto múzeu. Budú tak pôsobiť ako svedectvo a doklad histórie bojov počas prvej svetovej vojny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona