Aké sú to generické lieky a koľko Slovákov schvaľuje ich užívanie?

NETKY.SK • 13 December 2020, 12:00 • 2 min
Aké sú to generické lieky a koľko Slovákov schvaľuje ich užívanie?

BRATISLAVA - Generické lieky vníma pozitívne 40 % Slovákov. Ukázal to septembrový prieskum agentúry Focus, realizovaný na podnet Asociácie pre generické a biosimilárne lieky (Genas). Na Slovensku sa podľa jeho výsledkov liečia na dlhodobé alebo chronické ochorenie dve pätiny opýtaných, pričom 14 % dlhšie ako 10 rokov.

slovakia

left justify in out

Menej ako polovica

Osobnú skúsenosť s generickými liekmi uvádza tretina respondentov. Štyria z desiatich opýtaných vnímajú generiká pozitívne, ako lieky rovnako účinné, bezpečné a kvalitné ako originálne lieky. Tento názor je najviac zastúpený u ľudí s vysokoškolským vzdelaním, medzi tvorivými odbornými pracovníkmi a ľuďmi, ktorí majú reálnu skúsenosť s generickými liekmi.

 

img


Osobná skúsenosť s generikami je podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus nízka. "V prieskume ju uvádza iba 34 % respondentov, predovšetkým ide o ľudí starších ako 65 rokov, ktorí sa liečia na rôzne chronické ochorenia. Až polovica opýtaných deklaruje, že skúsenosť s generickými liekmi nemajú a pätina opýtaných nevie, či niekedy v minulosti užívali generické lieky," uviedol.

 

Dostupné a lacné

Za najväčšiu výhodu generík považujú pacienti, ktorí ich užívajú, cenovú výhodu, teda minimálny doplatok za liek. V prieskume to uviedlo 65 % opýtaných. Ako výhody tiež vnímajú ich dostupnosť v lekárňach či pohodlné dávkovanie.

 

img

 

Zdroj informácii a rada 
Prieskum sa zameral aj na spôsob, akým opýtaní získavajú informácie o liekoch a dôveryhodnosť zdrojov. Najpreferovanejším zdrojom informácií o lieku sa pre väčšinu opýtaných ukázal byť lekár. Ako primárny zdroj ho uviedlo 68 % opýtaných. Podobne je vnímaný aj lekárnik, ktorého by uprednostnilo 80 % ľudí a na prvom mieste ho uvádza 19 % opýtaných.

 

Respondenti ako zdroj informácií o liekoch uviedli aj rodinu a známych, internet a sociálne siete, zdravotnú sestru alebo médiá.

 

img

 

Čo to je?
Generický liek sa dá zjednodušene definovať ako liek s rovnakým liečivom, množstvom liečiva a rovnakou liekovou formou ako originálny liek. Sú to väčšinou jednoduché molekuly pripravené chemickou syntézou. Generiká musia spĺňať rovnaké prísne štandardy ako všetky registrované lieky vrátane originálnych liekov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies