Aké sú symboly Veľkej noci?

NETKY.SK • 12 Apríl 2020, 14:00 • 2 min
Aké sú symboly Veľkej noci?

Hoci v tomto roku slávime najväčšie kresťanské sviatky roka z dôvodu šírenia nového koronavírusu inak než zvyčajne, ich posolstvo a význam stále zostávajú zachované. Od Zeleného štvrtka po Veľkonočnú nedeľu si kresťania pripomínajú umučenie, ukrižovanie, smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, pričom hlavným symbolom veľkonočných dní je vajíčko - jeden z najstarších kultových a obradových predmetov symbolizujúci zrod života.

slovakia

left justify in out

Podľa etnologičky Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici Márie Trubínyovej k nim však patrí aj oheň, voda a farba. "V mnohých častiach Slovenska bolo zvykom klásť vajíčka na hroby na Veľkonočnú nedeľu, niekde na Veľký piatok či na Turíce. Ide pravdepodobne o pozostatok prastarého zvyku Slovanov obety predkom. Stále živým zvykom je obdarovávanie šibačov či polievačov na Veľkonočný pondelok. Vajíčka boli pôvodne určené na jedenie a darovávali sa takmer vždy zdobené. Pôvodne sa zdobili popisovaním prosperitnými alebo ochrannými znakmi či symbolmi, neskôr sa rozvinul dôraz na dekoratívne prvky," konštatovala Trubínyová.

 

img

 

Oheň ako symbol očisty

Ďalším symbolom Veľkej noci je oheň. Podľa etnologičky plnil magickú, očistnú a ochrannú funkciu, využíval sa v liečiteľstve. Naši predkovia ako prvé pred sviatkami očistili ohniská a v peciach založili oheň nanovo. Na Bielu sobotu v rámci Veľkonočnej vigílie kňaz pri kostole zapálil oheň, od ktorého potom odpálil veľkonočnú sviecu – paškál – používanú pri rôznych cirkevných obradoch.

 

Voda lieči

Voda má zasa očistnú a uzdravujúcu funkciu. Počas veľkonočného trojdnia sa ľudia umývali pred východom slnka v potoku, aby boli zdraví, a vyplachovali si zuby, aby ich neboleli. Na Veľkonočný pondelok chlapci chodili polievať dievčatá, aby boli po celý rok zdravé a krásne.

 

img

 

Symbolika farieb

"Významnú symboliku týchto sviatkov majú i farby. Zelená symbolizuje vzrast, mladosť, zdravie. V starších ľudových predstavách aj svadbu, kde zelenú farbu nájdeme na svadobnej sukni či svadobnom stromčeku. Červená tradične vyjadruje lásku, vášeň, život a pripisuje sa jej ochranná moc. Žltá je zasa farbou nebeských telies, obilia alebo ovocia. Preto sa stala symbolom bohatstva," priblížila etnologička.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona