Aké sú podmienky vstupu do nemocníc a ambulancií podľa nového usmernenia?

NETKY.SK • 23 September 2021, 14:54 • 2 min
Aké sú podmienky vstupu do nemocníc a ambulancií podľa nového usmernenia?

BRATISLAVA - Toto opatrenie by sa nemalo týkať plne očkovaných osôb. Účelom usmernenia Ministerstva zdravotníctva k testovaniu pacientov, zamestnancov v nemocniciach a v ambulanciách, ktoré je platné od 8. septembra, je nastavenie spôsobu testovania pacientov u všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vstup do nemocníc či ambulancií teda môže byť podmienený testovaním na prítomnosť nového koronavírusu v prípade, že lekár nerozhodne inak. Rezort zdravotníctva tento krok zdôvodnil napríklad tým, že zdravotnícke zariadenia sú jedným z miest, v ktorých môže dochádzať k prenosu infekcie od pacienta na iného pacienta a od pacienta na zdravotnícky personál alebo opačne.

 

img

 

Od kompletne zaočkovaných osôb, ktoré chcú navštíviť ambulantného lekára, vrátane zubára, by sa test nemal vyžadovať. Takýto pacient však nemôže mať pozitívnu epidemiologickú anamnézu, teda úzky kontakt s osobou pozitívnou na nový koronavírus.

 

 

Taktiež by nemal byť po návrate z rizikovej krajiny a ani mať klinické príznaky ochorenia COVID-19. MZ SR zdôrazňuje, že aj v tomto prípade je testovanie na rozhodnutí lekára.

 

Prečítajte si: Minister zdravotníctva objasnil, ako to vidí s povinným očkovaním ľudí proti koronavírusu

 

U neočkovaných alebo nekompletne očkovaných osôb sa antigénový, RT-PCR alebo rýchly test môže aj nemusí vyžadovať. Ministerstvo aj v tomto prípade ponecháva rozhodnutie na lekárovi. V prípade, že poskytovateľ zdravotnej služby si test vyžiada, pacienta má usmerniť telefonicky alebo e-mailom. Ak si pacient nebude vedieť test zabezpečiť, absolvovať ho môže až v ambulancii, objednajú ho na presný termín. Lekár musí mať vyhradený čas na vyšetrovanie aj takého pacienta, ktorý je v karanténe alebo v izolácii.

 

V prípade hospitalizácie, a to aj jednodňovej, by mali všetci pacienti, teda kompletne zaočkovaní, nezaočkovaní alebo nekompletne očkovaní pred plánovanou hospitalizáciou disponovať negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín. Nemocnica by mala zabezpečiť PCR testovanie aj v prípade akútnych stavov, ak to dovolí zdravotný stav pacienta. Hospitalizované deti do troch rokov sa testovať nemusia, nesmú však mať klinické príznaky ochorenia COVID-19.

 

Povinnosť mať negatívny výsledok RT-PCR testu nie staršieho ako 72 hodín by sa mal vyžadovať od všetkých pacientov aj v doliečovacích zariadeniach či kúpeľoch. Platiť by to malo aj pre osoby sprevádzajúce pacientov pri hospitalizácii, čiže napríklad pre partnerov pri pôrode, ženy či pre pôrodné duly. V prípade neodkladnej zdravotnej starostlivosti dieťaťa do troch rokov môže zabezpečiť testovanie sprevádzajúcej osoby aj nemocnica.

 

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku oznámila, že od pondelka bude vyžadovať od pacientov doklad o očkovaní, negatívnom teste alebo prekonaní ochorenia COVID-19. Výnimku majú deti do 12 rokov a pacienti v akútnych stavoch. "V prípade, že sa pacient pri vstupe do nemocnice nebude vedieť preukázať príslušným dokladom, nasmerujú ho na mobilné odberové miesto ÚVN Ružomberok na Považskej ulici 12, kde mu urobia antigénový test za poplatok 5 eur," uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. Potvrdila, že nemocnica postupovala v súlade so spomínaným usmernením.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona