Aké sú ideálne potraviny pre paleo stravu?

NETKY.SK • 15 December 2018, 18:17 • 2 min
Aké sú ideálne potraviny pre paleo stravu?

BRATISLAVA - V minulom článku sme si zadefinovali, čo je to paleo strava a odkiaľ sa tu vlastne vzala. Dnes teda pokračujeme a povieme si niečo o druhoch potravín, ktoré paleo odporúča. Navyše sa dozvieme, prečo by sa malo jesť to či ono, a aké sú výsledné efekty pri konzumácii takýchto potravín.

slovakia

left justify in out

Je to predovšetkým o tom, že sa zameriame na nespracované potraviny. Treba tu veľmi dobre vyberať také druhy, ktoré jedli naši predkovia, pretože ľudské telo je priam ideálne prispôsobené na ich spracovanie. Tu je teda krátky prehľad vybraných potravín, ktoré treba konzumovať, aby mal tento druh stravovania aj svoj efekt.

 

Mäso a vajcia

Aj napriek tomu, že stravovanie doporučuje obmedzovať živočíšne výrobky, nachádzajú sa tu prospešné živiny najmä vitamín B12, zinok a železo. Dajú sa z nich získať aj aminokyseliny a proteíny, ktoré potrebujeme. 

 

Morské plody a kôrovce

Tieto potraviny sú skvelými zdrojmi proteínov. Obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, vitamíny a minerály. Ako také sú dôležitou súčasťou paleo stravy, ktorá obsahuje len živočíšne výrobky vysokej kvality. Navyše konzumácia morských plodov zabraňuje vzniku mnohých chorôb.

 

img

 

Zelenina

Veľa nových spôsobov stravovania sa skladá práve zo zeleniny, preto nie je žiadnym prekvapením, že niekoľko druhov je veľmi dôležitých pre životný štýl paleo. Každý rok sa urodí veľa zeleniny, takže nie je problém za rok konzumovať viac ako dva druhy. Môže sa taktiež použiť aj mrazená bio zelenina, len je potom veľmi dôležité pozrieť na etikete či neobsahuje soľ.

 

Ovocie

Treba sa zamerať na sezónne ovocie, ktoré nie je dovážané zo zahraničia. Bude predpokladom najlepšej chuti s obsahom veľa živín. Aj tu sa dá použiť mrazená forma, avšak pozor umelé sladidla a cukry.

 

Oriešky a semienka

Typický príklad toho, že na veľkosti nezáleží. Sú síce malé, no obsahujú veľa živín, ktoré naše telo potrebuje. Sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a zdravých látok obsiahnutých v rastlinách, ktoré fungujú na posilnenie zdravia. Taktiež sú zdrojom omega-6 mastných kyselín.

 

img

 

Zdravé tuky

Pre niekoho tieto dve slová v spoločnom význame neexistujú, no opak je pravdou. V prírode sa naozaj vyskytujú vo forme kvlaitných živočíšnych tukov – obzvlášť omega-3 esenciálnych mastných kyselín.

 

Dnes to bolo o pozitívnych veciach. Ale ako to opisuje "Yin a Yang", koncept dvoch navzájom opačne doplňujúcich sa síl, ktoré sa nachádzajú úplne všade, tak nabudúce si povieme o potravinách, ktorým by sme sa mali rozhodne pri tejto forme stravovania vyhnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona