Aké sprepitné sa dáva v zahraničí? Nasledujúci prehľad vám pomôže vyriešiť dovolenkovú dilemu

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 18:51 • 2 min
Aké sprepitné sa dáva v zahraničí? Nasledujúci prehľad vám pomôže vyriešiť dovolenkovú dilemu

BRATISLAVA - Iný kraj iný mrav. Zatiaľčo na Západe je pojem “sprepitné” čašníkovi pomerne známy a doslova vyžadovaný, inde považujú tringelty za, doslova, urážku. Pozrite sa na prehľad toho, čo sa od vás vyžaduje v reštaurácii vašej dovolenkovej destinácie.

slovakia

left justify in out

Ako je nám známe, tringelty čašníkom nechávame pomerne často. Väčšinou sumu zaokrúhlime, alebo, ak sme s obsluhou naozaj spokojní, sme ochotní nechať aj sprepitné o nemalej sume. 

 

V zahraničí sa výška sprepitého dosť odlišuje, a niekde je to dokonca aj neslušné. Ide napríklad o Japonsko, kde čašníka tringelt dokáže uraziť. V Ázii zasa postačí proďakovanie a priateľské správanie. V Thajsku sa však už prispôsobili “západným zvykom” a tringeltom ich neurazíte.

 

V Amerike sa naopak nechať sprepitné očakáva automaticky a je neslušné nenechať nič. Dovolenka v Amerike sa vám môže ale pekne predražiť, keďže tam majú vo zvyku nechávať sprepitné pri platení až 20 % z celkovej sumy účtu. 

 

V Chorvátsku sa účet väčšinou len zaokruhluje. Niekde je poplatok zahrnutý automaticky, preto je dôležité si prezrieť položky na účte. V Taliansku bude väčšinou tringelt na účte (názov položky: servizio, coperto). Pokiaľ sa takáto položka na účte nenachádza, očakáva sa 10 % zo zaplatenej sumy. V Grécku je zvykom 16 % zo sumy vášho účtu. Táto informácia je väčšinou uvedená v menu. V arabských krajinách a s ich menou, je zvykom nechať 10 %. 

 

Austrália a Nový Zéland  - 10-15 %,

Belgicko - nič,

Bulharsko - 10 %,

Brazília - nič,

Čína a Japonsko -  sprepitné sa nedáva, považujú to za urážlivé,

Francúzsko - 10 %,

India - 10 %,

Juhoafrická republika - 10 %,

Ázia - nič neočakávajú,

Maďarsko - 10 %,

Mexiko - 10 %,

Nemecko a Rakúsko - 10 %,

Škandinávia - sprepitné je väčšinou zahrnuté v cene,

Španielsko a Portugalsko - 10 - 12 %,

Anglicko - 10 -15 %, môže byť však zahrnuté v cene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies