Aké pravidlá platia od dnešného dňa vo vašom okrese?

NETKY.SK • 5 Apríl 2021, 12:30 • 2 min
Aké pravidlá platia od dnešného dňa vo vašom okrese?

BRATISLAVA – Od dnešného dňa sa opäť zmenila farba okresov. Pozitívnou správou je, že postupne ubúda čiernych okresov a mapa Slovenska červenie, čo znamená, že sa postupne zlepšuje epidemiologická situácia v krajine.

slovakia

left justify in out

Podľa schváleného Covid automatu sa v čiernej farbe nachádza 10 okresov. V bordovej farbe sa ocitlo najviac okresov až 52. V červenej fáze je od pondelka (5. apríla) 17 okresov.

 

img

 

Čierna fáza

V najhoršom stupni, teda v 4. stupni varovania sa nachádza 10 okresov. Medzi nimi je zaradená: Čadca, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad Trenčín.

 

Keďže ide o okresy, v ktorých pretrváva vážna epidemiologická situácia, na ceste do zamestnania platí, že pracovníci musia disponovať negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR nie však starším ako 7 dní. Ten je nevyhnutný aj v prípade návštevy prírody vo svojom okrese.

 

Súvisiaci článok: Pandemická situácia na Slovensku sa výrazne zlepšuje! Za nedeľu pribudlo len 904 pozitívnych prípadov

 

Bordová fáza

V 3. stupni ohrozenia, v bordovej farbe je zaradených 52 okresov. Patria sem: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I- IV, Brezno, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Levoča, Liptovský Mikuláš, Malacky, Martin, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Stará Ľubovňa, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

 

V rámci týchto okresov rovnako platí v prípade cesty do práce povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom ag alebo PCR testu, ten nesmie byť starší ako sedem dní.

 

Oproti čiernej fáze, v bordových okresoch nie je nutné sa pri návšteve prírody preukazovať negatívnym výsledkom testu, ak sa vyberiete na prechádzku v rámci svojho okresu.

 

Zároveň platí, že Bratislavčania môžu do prírody cestovať v rámci celého kraja. Košičania zas môžu relaxovať v prírode v rámci okresu Košice-okolie.

 

Prečítajte si tiež: Od pondelka 5. apríla bude podľa COVID automatu 10 čiernych okresov

 

Červená farba

Aktuálne je najlepšia situácia v 17 okresoch Slovenska, v ktorých platí 2. stupeň varovania. Patria sem: Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Levice, Medzilaborce, Nitra, Nové Zámky, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trnava a Zlaté Moravce.

 

V týchto okresoch platia o niečo menej striktné opatrenia. Na ceste do zamestnania sa ľudia môžu preukazovať negatívnym výsledkom AG alebo PCR testov, ktorý však nemôže byť starší ako dva týždne. Tiež platí, že pri návšteve prírody v rámci svojho okresu sa nevyžaduje takýto test.

 

V priebehu utorka by mal nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na pravidelnej tlačovej besede informovať o prípadnom uvoľňovaní opatrení po Veľkonočných sviatkoch.

 

Zároveň povie, aké okresy prípadne od budúceho pondelka zmenia svoje sfarbenie. Tiež by sa mala verejnosť dozvedieť, či a kedy by sa mohli žiaci vrátiť do školských lavíc. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Rozdelenie okresov podľa COVID automatu sa od pondelka opäť mení

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies