Aké pravidlá budú na Slovensku platiť od 1. marca podľa Covid automatu?

NETKY.SK • 24 Február 2021, 09:10 • 2 min
Aké pravidlá budú na Slovensku platiť od 1. marca podľa Covid automatu?

BRATISLAVA – Slovensko ostáva podľa Covid automatu aj naďalej v čiernej farbe. Dôvodom je, že sa epidemiologická situácia v krajine nelepší. Práve naopak, je mimoriadne vážna, keďže denné prírastky pozitívne testovaných na koronavírus neklesajú a nedarí sa znížiť ani tlak na nemocnice, kde je aktuálne hospitalizovaných viac ako 4 tisíc pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Marek Krajčí inforomoval o epidemiologickej situácii na utorkovej tlačovej besede. Uviedol, že Slovensko je naďalej podľa schváleného Covid automatu ostáva zahalené do čiernej farby.

 

Tiež informoval o zmenách v niektorých okresoch, ktoré v nich budú platiť od pondelka (1. marca).  

 

img

 

Situácia je veľmi vážna

Upozornil, že reprodukčné číslo sa v krajine dlhodobo drží nad hodnotou 1 a situácia je naďalej veľmi vážna.

 

Zdôraznil, že so zhoršenou situáciou sa nevyrovnáva iba Slovensko, ale aj okolité štáty. "U ostatných sa tiež zhoršujú výsledky, ale sú menej kritické ako u nás," skonštatoval Krajčí.

 

Dodal, že vzrástla aj 14 dňová incidencia z minulotýždňových 506 na 531 a počet hospitalizovaných pacientov už prekročil rizikovú hranicu 4 tisíc

 

Minister uviedol, že nemocniciam začínajú dochádzať pľúcne ventilátory. Hrozí tak, že lekári budú čoskoro postavení pred veľmi nepríjemnú situáciu, kedy si budú musieť vyberať koho naň napoja a koho nie.

 

Kapacita kyslíkových lôžok je obsadená na 76%. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je obsadenosť viac ako 80%.

 

img

 

Slovensko ostáva čierne

Krajčí dodal, že v dôsledku šírenia nákazlivejšej britskej mutácie koronavírusu evidujeme nárast infikovaných vo veku od 51 do 64 rokov. Dobrou správou je, že klesajú počty nakazených vo veku nad 80 rokov.

 

Keďže sa denné prírasty za posledný týždeň pohybujú v priemere viac ako 5 tisíc prípadov denne, Slovensko ani v budúcom týždni nepocíti uvoľňovanie opatrení.

 

Aj naďalej ostáva v najhoršej – čiernej fáze. "Tá situácia celoslovensky s malými regionálnymi zmenami sa nám zhoršuje," skonštatoval Krajčí.

 

V čiernej farbe je 20 okresov, 53 okresov má bordovú farbu a 6 okresov sa nachádza v svetločervej farbe s II.stupňom varovania. 

 

Súvisiaci článok: Krajčí to predostrel narovinu: Situácia s epidémiou koronavírusu sa na Slovensku zhoršuje

 

img

 

Pravidlá v čiernych okresoch

V čiernych okresoch sa nebudú otvárať školy, ak o tom nerozhodnú inak Regionálne úrady verejného zdravotníctva.

 

Na ceste do práce sa bude aj naďalej vyžadovať negatívny výsledok buď RT-PCR alebo antigénového testuTen však nesmie byť starší ako 7 dní.

 

Ľudia, ktorí potrebujú prejsť cez tieto okresy, by sa v ňom nemali zdržiavať. Prechádzky do prírody sú povolené iba v danom okrese, pričom sa nevyžaduje negatívny test.

 

Z pohľadu regiónov počet okresov v štvrtom, teda v čiernom stupni varovania stúpne na 20. Ide o okresy Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Revúca, Rožňava, Šaľa, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

 

Pravidlá v bordových okresoch

V brodových okresoch sa taktiež neodporúča otváranie škôl, konečné rozhodnutie majú v rukách Regionálne úrady verejného zdravotníctva.

 

Na ceste do práce je potrebný negatívny test nie starší ako 7 dní. Ľudia v týchto okresoch môžu chodiť do prírody aj do iných okresov. V takomto prípade však už potrebujú negatívny test, nie starší ako jeden týždeň.

 

Pravidlá v červených okresoch

V červených okresoch už môžu byť otvorené školy. Na ceste do práce sa na rozdiel od ostatných dvoch fáz vyžaduje negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 14 dní.

 

Ak chcú ísť ľudia do prírody mimo svojho okresu, je potrebný 7-dňový negatívny výsledok testu.

 

Uvoľňovanie opatrení je v nedohľadne
Krajčí pripomenul, že práve počet hospitalizovaných je jedným z kľúčových faktorov, na základe ktorého sa budú okresy presúvať z čiernej do bordovej farby.

 

Zohľadňovať sa bude aj reprodukčné číslo, ktoré musí nevyhnutne klesnúť pod hodnotu 1. Keďže sa nám nepodarilo splniť ani jednu z týchto požiadaviek, Slovensko ostáva podľa Covid automatu naďalej čierne.

 

Minister tiež povedal, že v súčasnosti máme zaočkovaných viac ako 100 tisíc ľudí druhou dávkou. Prvú dávku dostalo 382 432 ľudí. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies