Ťažké nákladné autá budú platiť aj za znečistenie ovzdušia a hluk

NETKY.SK • 8 Jún 2011, 09:44 • 2 min
Ťažké nákladné autá budú platiť aj za znečistenie ovzdušia a hluk

Ťažké nákladné autá budú platiť aj za znečistenie ovzdušia a hluk

slovakia

left justify in out

img

Európsky parlament dnes definitívne schválil návrhy nových predpisov Európskej únie, ktoré členským štátom umožnia uvaliť nové poplatky pre ťažké nákladné vozidlá.
      Európsky komisár pre dopravu a podpredseda EK Siim Kallas privítal dnešné hlasovanie europoslancov, ktorí nemali námietky voči novým predpisom EÚ. Tie majú umožniť členským štátom únie, aby ťažkým nákladným automobilom účtovali nielen náklady spojené s využívaním cestnej infraštruktúry, ako je to v súčasnosti. Odteraz budú môcť zavádzať aj ďalšie poplatky, a to za znečistenie ovzdušia a za spôsobený hluk.
      Vďaka revidovanej aktuálnej smernice o "eurovinete" (platnej od roku 1999) budú mať členské štáty únie uľahčené rozhodovanie o problémoch s preťaženou dopravou. Nové, flexibilné opatrenia im už dovolia stanovovať pre ťažké nákladné autá poplatky v rôznej výške (až do 175 % nad úrovňou priemerného tarifu) pre rôznu dennú dobu. To by malo predísť zbytočnému zaťažovaniu cestnej infraštruktúry v dobe dopravných špičiek.
      Dobrou správou pre členské štáty je aj skutočnosť, že až 15 % z novozískaných príjmov budú môcť byť použité na investície do zlepšenia dopravnej infraštruktúry (v rámci transeurópskych projektov TEN-T).
      Výhody nových predpisov EÚ v oblasti nákladnej dopravy sú podľa komisára Kallasa v tom, že na ich základe budú ťažké nákladné vozidlá hradiť plné náklady za nimi spôsobené znečistenia a hluk.
      "Ide o významný krok dopredu. Nové predpisy poskytnú prevádzkovateľom správne cenové signály, ktoré ich prinútia viac investovať do efektívnejšej logistiky, do ekologickejších vozidiel a všeobecnejšie udržateľnejšej cestnej dopravy," predstavil výhody nových predpisov podpredseda EK.
      Predpokladané nové poplatky sa budú musieť vyberať prostredníctvom elektronických systémov, ktoré by na úrovni celej EÚ mali byť interoperabilné už v roku 2012.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies