Aké najčastejšie chyby robíme pri sprchovaní? Pozor na ne!

NETKY.SK • 5 Február 2018, 06:00 • 2 min
Aké najčastejšie chyby robíme pri sprchovaní? Pozor na ne!

BRATISLAVA - Sprchovanie je bežná aktivita, ktorú vykonávame dennodenne. To ale ešte neznamená, že by sme k nej nemali pristupovať s trochou znalostí. Často totiž pri sprchovaní robíme stále rovnaké, ale zároveň zbytočné chyby. Ktoré to sú?

slovakia

left justify in out

Niet nad príjemnú sprchu po ťažkom dni alebo aj ráno, aby sme sa sviežo pripravili na nový deň. Neverili by ste, koľko chýb pri tak všednej činnosti, ako je sprchovanie môžeme urobiť.

 

Na teplote záleží

 

Jedným z najväčších prehreškov proti udržiavaniu zdravej kože je sprchovanie príliš horúcou vodou. Nielenže horúca voda pokožke neprospieva a zbytočne rozširuje jej póry, ale navyše si ženy, ktoré trpia vyšším krvným tlakom alebo nejakým srdcovo-cievnym ochorením, môžu aj spôsobiť nevoľnosť, v horšom prípade mdloby. Voda by mala mať ideálne tak okolo 32 stupňov Celzia.

 

Používame jeden druh kozmetiky

 

Máme na mysli jeden druh umývacieho gélu alebo peny či mydla. Ideálne je na telo použiť klasický sprchový gél a na intímne partie iný, šetrnejší, najlepšie s obsahom mliečnych baktérií, ktoré nedráždia a nevysušujú. Zároveň dermatológovia varujú pred príliš parfémovanou sprchovou kozmetikou - gély, peny a podobne. Väčšina z nich totiž pokožku síce prevonia, ale zároveň značne vysuší. Z tohto dôvodu je lepšie používať neparfémované produkty. Pre ženy, ktoré majú obzvlášť citlivú pokožku, alebo trpia dokonca nejakým typom ekzému, je to priam nutnosť.

 

Pozor na špongie

 

Nič proti nim, keď ich používame ako jemnú masáž pri umývaní tela. Výslovne sa ale nehodia na umývanie intímnych partií. Ďalšou chybou je, že ich dosť často neperiete a dostatočne nevysušujete po použití. Najlepšie je umyť sa nimi len raz, maximálne dvakrát, a v každom prípade je potom dobré dať ich vysušiť na vhodné miesto. Inak riskujeme kvasinkovú alebo aj inú infekciu. Vo vlhkej látke (a platí to aj pre drahé morské špongie) sa totiž patogénnym baktériám darí náramne dobre.

 

Neumývame si správne chrbát a začíname od hrudníka

 

Nech je voda akejkoľvek teploty - od teplej až po otužujúcu ľadovú - mali by sme ju na telo púšťať od nôh, postupne cez stehná a brucho. Hrudník a oblasť srdca je vhodné nechať až na koniec.  Chrbát sa pochopiteľne umýva zle skoro vždy. Najväčšou chybou je ale ich hygienu zanedbávať, pretože sa "na nich" zle dostávame. Pokožka potom hrubne a rozširujú sa na nej póry a maz, z ktorého sa napokon tvoria vyrážky. Treba si kúpiť špeciálnu hubku alebo jemnú kefu s dlhým držadlom určeným práve na umývanie celej plochy chrbta.

 

Zlé oplachovanie 

 

Ďalším klasickým prehreškom pri sprchovaní je, že si telo dostatočne neopláchnete od umývacieho gélu alebo inej sprchovej kozmetiky vrátane mydla. Pleť sa tak vysušuje a zmatňuje. Nepomôže ani dôkladnejšie vysušenie. Uterák vás kozmetickej chémie nezbaví dosť dôkladne.

 

Drhneme sa príliš do sucha

 

Hoci si mnohí z nás myslia, že si tým pekne prekrvia kožu, pre jej dobrý vzhľad a udržanie prirodzenej vlhkosti je najlepšia nie poriadna uteráková masáž, ale naopak - pokiaľ možno - voľné uschnutie. Pravda, človek si na to musí trochu zvyknúť, ale výsledky sú poznať už po týždni - pleť je hebkejšia a hladšia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona