Aké knihy budú Slováci kupovať tento rok na Vianoce?

NETKY.SK • 19 November 2019, 14:53 • 2 min
Aké knihy budú Slováci kupovať tento rok na Vianoce?

Najväčší nákupný sviatok, Vianoce sa blížia. Carovnapolicka v októbri vytvoril verejný prieskum, do ktorého sa zapojilo viac ako 3400 knižných nadšencov, ktorí zodpovedali základné otázky o svojich knižných nákupoch a plánoch.

slovakia

left justify in out

Už je to takým zvykom, že takmer každý pri svojich tradičných nákupoch ako oblečenie a hračky, priloží do zoznamu aj knižku. Kniha je darčekom, ktorý poteší takmer každého a v dnešnej dobe je výber priam neuveriteľný.

 

Opýtali sme sa v prieskume na priemernú sumu, ktorú plánujú Slováci investovať do vianočných knižných darčekov. Takmer polovica opýtaných potvrdila, že sa chystajú na knihy minúť do 40 eur. 

 

Knihy sa už tradične najčastejšie nakupujú práve na Vianoce. Pri týchto nákupoch je však dôležitá aj cena a čoraz častejšie sú preto vyhľadávané knižné bazáry, kde sa len jedenkrát prečítané knihy dajú kúpiť oveľa lacnejšie. Takáto kniha má tiež svoju hodnotu a čaro, plus máme tu aj knihy, ktoré sa nové už zohnať nedajú. Na našu otázku, či sú Slováci ochotní darovať knihy z druhej ruky alebo len nové to vyšlo takmer pol na pol. 53% ľudí pokojne daruje aj prečítanú knihu a 47% len striktne novú.

 

Nákupy kníh je teda možné realizovať pohodlne z domu, on-line (e-shopy a spomínané knižné bazáry) alebo priamo návštevou kníhkupectva. Tak sme sa spýtali aj na to, či slováci plánujú on-line nákupy alebo si pôjdu knihy vybrať osobne do kamenných prevádzok. Najsilnejší podiel tvoria on-line objednávky, 70%, v tesnom závese za nimi sú osobné nákupy v kníhkupectve  65% a nezaostáva ani on-line portál s prečítanými knihami, carovnapolicka.sk s 50%.

 

A aké knihy sa budú tento rok pod stromčekom rozbaľovať?

 

Na plnej čiare víťazí beletria, detektívky a detské knihy. Napríklad autori Dominik Dán, Stephen King, alebo Táňa Vasilková - Keleová, Jozef Karika, či Michelle Obamová. Knihy, ktoré budú tento rok najviac kupované sú Harry Potter, séria After, príbeh veľryby Gerdy, Mengeleho dievča, Smrtiaca biela, Kde raky spievajú, Sapiens, Nôž, Kváskovanie, Omyl. 

 

Do Vianoc už neostáva veľa času, preto sa inšpirujte knižnými tipmi a začnite plánovať knižné darčeky už teraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona