Aké boli hlavné témy tlačovej konferencie prezidentov SR a Poľska vo Varšave?

NETKY.SK • 15 Júl 2019, 13:52 • 2 min
Aké boli hlavné témy tlačovej konferencie prezidentov SR a Poľska vo Varšave?

VARŠAVA - Počas dnešnej tlačovej konferencie v rámci oficiálnej návštevy Poľska sa prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila okrem iného aj na adresu V4, či potrebnú jednotu v rámci Severoatlantickej alincie (NATO).

slovakia

left justify in out

"Zhodli sme sa na tom, že V4 je dôležitý regionálny subjekt, ten potenciál presadzovania spoločných záujmov tu evidentne je," povedala prezidentka s tým, že regionálny hlas môže byť silnejší než hlas individuálnej krajiny.

 

Každá z krajín V4 čelí od prípadu k prípadu podľa prezidentky iným výzvam a niektoré sú viac či menej kritizované zo strany Únie. "Niektoré krajiny majú iný prístup k riešeniu problémov než to, čo by som preferovala buď ja osobne, alebo čo preferujeme v rámci Slovenskej republiky."

 

img

 

Za dôležité prezidentka považuje to, aby sa o týchto rozdielnostiach mohlo otvorene hovoriť. "Na stretnutiach so všetkými prezidentmi V4 som sa stretla s rovnakou otvorenosťou a korektným dialógom," vyjadrila sa ohľadom svojich oficiálnych návštev Českej republiky, Maďarska a Poľska.

 

"Pokiaľ ide o ambície Slovenskej republiky, myslím si, že pán eurokomisár Šefčovič by mal uspieť a byť - ak sa nemýlim - zástupcom pre energetiku, tak ako to bolo doposiaľ, prípadne s ďalšou agendou," uviedla prezidentka.

 

img

 

Jednou z tém rokovania najvyššej predstaviteľky Slovenska s poľským partnerom bola práve vzájomná spolupráca v oblasti bezpečnosti. "Zhodli sa na tom, že jednotu Aliancie potrebujeme aj vzhľadom na naše vzťahy s Ruskom, ktoré sa nezlepšujú". Prezidentka v tejto súvislosti vyjadrila poľutovanie, pretože je presvedčená, "že konštruktívne vzťahy s Ruskom potrebujeme".

 

Poľskému prezidentovi Dudovi sa taktiež poďakovala za podporu, ktorú Poľsko neustále preukazuje Ukrajine a jej euroatlantickému smerovaniu. "Ukrajina je náš spoločný a zároveň najväčší sused. Jej bezpečnosť a stabilita je preto našou spoločnou prioritou," pokračovala slovenská prezidentka.

 

img

 

Vzťahy Varšavy a Bratislavy však podľa nej nie sú iba o ekonomike, ale aj o spoločnej histórii a spoločných hodnotách. "Tento rok si pripomíname 30. výročie demokratických zmien v Európe. Viem, že počas komunistického režimu bola spolupráca poľských a československých disidentov veľmi dôležitá," pripomenula prezidentka. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies