Akčný plán v Rožňavskom okrese prinesie 1 345 pracovných miest

NETKY.SK • 14 September 2016, 13:12 • 2 min
Akčný plán v Rožňavskom okrese prinesie 1 345 pracovných miest

ROŽŇAVA - Akčný plán rozvoja okresu Rožňava do roku 2020 na stredajšom výjazdovom rokovaní schválila vláda. Ako po rokovaní uviedol premiér Robert Fico, akčný plán počíta s finančnou investíciou 109 miliónov eur, pričom tu má za štyri roky vzniknúť 1 345 nových pracovných miest. Z celkovej finančnej investície v rokoch 2016 – 2020 sa predpokladá krytie z verejných zdrojov vo výške 65 miliónov eur a 44 miliónov eur z ostatných zdrojov.

slovakia

left justify in out

"Okres na rozvoj dostane v priebehu štyroch rokov regionálny príspevok 4,565 milióna eur a k tomu sme ho dnes zvýšili o stotisíc eur, ktoré sú určené na vybudovanie cesty k unikátnej Ochtinskej aragonitovej jaskyni,“ uviedol premiér Fico. Dodal, že výjazdové rokovanie vlády v Rožňave je zatiaľ posledné, ktoré bolo orientované na pomoc dvanástim málo rozvinutým okresom. Vláda ich zhodnotí a možno pripraví výjazdové rokovania aj v ďalších piatich - šiestich okresoch.


Okres Rožňava patrí k najmenej rozvinutým v rámci Slovenska. Dôvodom je dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti, pričom sa okres v tomto ukazovateli radí na siedmu priečku v rámci Slovenska. Ekonomickú štruktúru okresu tvoria hlavne obchodná činnosť, poľnohospodárstvo a priemysel. Po priemysle je viac obyvateľov zamestnaných v odvetviach ako stavebníctvo, odborné, vedecké a technické činnosti, v menšej miere je to administratíva, doprava, zdravotníctvo.


Akčný plán za kľúčové oblasti rozvoja okresu označil najmä kovospracujúci priemysel, ďalej strojárstvo, celulózovo-papierenský priemysel, pôdohospodárstvo, potravinársku produkciu, rozvoj drevospracujúceho priemyslu a energetiky na báze obnoviteľných zdrojov, ako aj cestovný ruch a zakladanie malých sociálnych podnikov, kde nájdu prácu predovšetkým nezamestnaní bez odbornej kvalifikácie. Ku kľúčovým oblastiam zaradil aj rozvoj dopravnej infraštruktúry, najmä ciest, a zlepšenie podnikateľského prostredia vrátane koordinácie aktivít miestnych subjektov.


Systémové opatrenia a vznik centra regionálnej podpory, ako aj centra udržateľnej energetiky si vyžiadajú financie v objeme 538-tisíc eur. V rámci akčného plánu má v oblasti regionálnej a lokálnej ekonomiky vzniknúť vyše 630 pracovných miest a má ísť o investície za vyše 600-tisíc eur. Ďalších 240 ľudí by malo nájsť prácu v poľnohospodárstve a lesníctve. V oblasti služieb a v sociálnych podnikoch má pribudnúť vyše 430 pracovných miest, pričom investície do rozvoja technickej a sociálnej infraštruktúry a zvýšenia atraktivity regiónu dosiahnu takmer dva milióny eur.

 

Okrem iného akčný plán počíta s obnovou lanovky z Dediniek na Geravy. Ďalších 300-tisíc eur je plánovaných na vybudovanie infraštruktúry pre voľný čas, napríklad na opláštenie zimného štadióna v Rožňave, rekonštrukciu kúpaliska vo Vlachove, detské ihriská a podobne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona