Akčný plán proti suchu má pripraviť Slovensko na dôsledky zmeny klímy

NETKY.SK • 22 Január 2018, 14:49 • 2 min
Akčný plán proti suchu má pripraviť Slovensko na dôsledky zmeny klímy

BRATISLAVA - Desiatky miliónov eur budú stáť opatrenia na prevenciu sucha a riešenie jeho dopadov na Slovensku v nasledujúcich rokoch. Takmer 60 miliónov eur sa bude hradiť zo štátneho rozpočtu a Environmentálneho fondu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z Akčného plánu na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody, ktoré posunulo ministerstvo životného prostredia (MŽP) do pripomienkového konania. Cieľom plánu je pripraviť Slovensko na negatívne dôsledky zmeny klímy, ktoré prinesú zvýšený výskyt extrémnych javov, či už vo forme sucha a nedostatku vody, povodní alebo silných búrok.

V oblasti poľnohospodárstva a lesného hospodárstva envirorezort navrhuje napríklad zrekonštruovať až do 510 km odvodňovacích kanálov a rozšíriť ich funkciu aj na zadržanie vody v krajine. Chce tiež modernizovať a obnovovať existujúce a budovať nové závlahové systémy s cieľom efektívnejšieho nakladania so závlahovou vodou. MŽP plánuje vypracovať udržateľnejšie systémy obhospodarovania poľnohospodárskej pôdy ako aj rozšíriť poľnohospodársku produkciu na nevyužívanej pôde.

 

Envirorezort sa chce sústrediť na prírode blízke opatrenia na zadržiavanie vody v krajine, akými sú napríklad výsadba remízok a brehových porastov, obnova mokradí, zatrávňovanie svahov či zvýšenie podielu nelesnej drevinovej vegetácie. Prehodnotiť treba aj drevinové zloženie lesov a venovať zvýšenú pozornosť ochrane pralesov a prírodných lesov. Plochy ohrozené vodnou a pôdnou eróziou bude nutné zalesniť.

V obciach a mestách sa budú prijímať opatrenia na zachytávanie a zadržiavanie dažďovej vody ako výsadba stromov, rozširovanie zelených priestranstiev, revitalizácia parkov, zelené a vertikálne strechy, dažďové záhrady, jazierka a rybníky či vsakovacie pásy. Mimo obcí na vodných tokoch ministerstvo plánuje výstavbu vodných stavieb, napríklad rybníky či malé vodné nádrže.

 

"Budeme podporovať realizáciu preventívnych opatrení na ochranu pred povodňami mimo vodných tokov, technické, ako aj prírode blízke opatrenia zamerané na zvýšenie retenčného potenciálu povodia," píše MŽP v predkladacej správe.

Hromadnú pripomienku k akčnému plánu už podala ochranárska organizácia WWF Slovensko a združenie Slatinka. V pripomienkach žiadajú doplnenie zelených a prírode blízkych preventívnych opatrení v lesnej, poľnohospodárskej aj sídelnej krajine. Navrhujú vypustenie niektorých opatrení takzvanej sivej infraštruktúry ako regulácie vodných tokov, nádrže, priehrady, ktorých dlhodobý negatívny vplyv na životné prostredie môže prevážiť teoretický a lokálne ohraničené pozitívny vplyv na nedostatok vody.

 

Žiadajú tiež materiál posúdiť z hľadiska vplyvov na životné prostredie, keďže ide o strategický dokument. Pripomienku môže do 26. januára podporiť aj verejnosť, a to na stránke https://www.ekoforum.sk/peticia/sucho .
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies