Akčný plán okresu Bardejov počíta s vytvorením 1370 pracovných miest

NETKY.SK • 4 Júl 2018, 15:08 • 2 min
Akčný plán okresu Bardejov počíta s vytvorením 1370 pracovných miest

BRATISLAVA - Akčný plán (AP) rozvoja okresu Bardejov má do roku 2022 podporiť vytvorenie 1370 pracovných miest. V rámci neho schválila vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní aj regionálny príspevok vo výške 3.765.000 eur. Rovnako uvoľnila pre okres ďalšie finančné prostriedky v sume milión eur, ktoré by mal prijať do konca septembra tohto roka.

slovakia

left justify in out

Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2018 až 2022 vo výške približne 169 miliónov eur sa predpokladá krytie z verejných zdrojov z programov spolufinancovaných z európskych a štrukturálnych investičných fondov vo výške 60,9 milióna eur. Predpokladané čerpanie regionálneho príspevku v roku 2018 je na úrovni 753.000 eur, v ďalších rokoch bude stanovené na základe schválených ročných priorít.

 

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní uviedol, že sa na ňom opäť venovali aj aktuálnym témam. "Stále je v hre zdvojnásobenie výroby v spoločnosti Kamax v Bardejove. Uvedená firma môže zamestnať ďalších 100 ľudí za zaujímavých podmienok," povedal s tým, že je žiaduce, aby podporili takúto investíciu. Spoločnosť, ktorá sa venuje výrobe vysokopevnostných spojovacích materiálov pre automobilový priemysel, je podľa jeho ďalších slov momentálne v rokovaní s ministerstvom hospodárstva o investičnej pomoci. Pokračoval, že tie prebiehajú aj s ďalšími investormi.

 

Nad rámec pripraveného materiálu sa Bardejovu rozhodli pomôcť návratnou pôžičkou vo výške 800.000 eur. Na sídlisku Pod Vinbargom by tak po desiatkach rokov mali dobudovať športový areál s plavárňou. K mestu by sa financie mali podľa premiéra dostať v najbližšom čase po podpise zmluvy. Vláda rozhodla tiež o miernom zvýšení prostriedkov mimo plánu pre odbytové spoločenstvo v súvislosti s prepravou mlieka na generálnu obnovu cisterny. Premiér spomenul, že na rokovaní hovorili aj o podpore regiónu v súvislosti s nákupom ochranných pomôcok a obuvi z podniku Obuv-Špeciál, spol. s r. o., v Bardejove pre štátnych zamestnancov. Poznamenal, že konateľ tejto spoločnosti ho informoval, že sa rozhodujú zvýšiť počet zamestnancov o 50.

 

Predseda vlády sa dotkol aj témy ochrany kultúrnych pamiatok zapísaných v zozname UNESCO, ktorej sa budú musieť venovať viac. Bardejov podľa neho v tomto smere patrí ku skvostom Slovenska. Pri tvorbe štátneho rozpočtu na rok 2019 sa preto, ako avizoval, pozrú na to, akým spôsobom vyčlenili prostriedky pre mestá, ktoré sú nositeľmi tohto kultúrneho dedičstva. "Aby sme ich aj takým spôsobom podporili," doplnil. "Našu mestskú pamiatkovú rezerváciu v zmysle záväzkov, ktoré sme zobrali na seba i štát pri podpise zmluvy s UNESCO-m, chceme dostať do takej polohy, aby to bola ozaj skutočná perla a ťahák pre turistov," uviedol primátor mesta Boris Hanuščak. Región má podľa neho všetky základné predpoklady na to, aby sa tam mohol rozvíjať cestovný ruch.

 

Hlavným cieľom AP je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese nasmerovaním aktivít do štyroch hlavných oblastí, a to je rozvoj regionálnej ekonomiky a inovácií, vzdelávanie a adaptácia pracovnej sily na potreby trhu, tiež budovanie infraštruktúry, zvýšenie kvality a dostupnosti služieb, ale aj starostlivosť o životné prostredie. Bardejovský okres patrí svojou rozlohou k najväčším v Prešovskom kraji s mladším zložením obyvateľstva. Dlhodobo záporné hodnoty migračného salda v okrese vypovedajú o odchode ľudí do iných častí Slovenska, respektíve do zahraničia.

 

Dôvodom minuloročného zaradenia okresu Bardejov medzi najmenej rozvinuté okresy je dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti. Jej výška sa v roku 2016 pohybovala na úrovni 16,8 %, aktuálne okolo 10 %. Významné zastúpenie oproti celoslovenskému priemeru majú uchádzači o zamestnanie s neukončeným základným vzdelaním. Ich podiel je 10,8 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona