Akciový trh v Európe posilnil, v USA a v Japonsku klesol

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 10:06 • 2 min
Akciový trh v Európe posilnil, v USA a v Japonsku klesol

BRATISLAVA - Európsky akciový trh v stredu po piatich dňoch strát posilnil. Obchodovanie podporili uspokojivé výsledky francúzskej leteckej skupiny Zodiac Aerospace, pričom jej akcie posilnili o 26 % po tom, čo sa objavila správa, že skupina Safran sa chystá dať ponuku na jej odkúpenie.

slovakia

left justify in out

Po zamietnutí týchto správ si Zodiac Aerospace časť ziskov odpísal a uzavrel vyššie o 11,6 %. Akcie španielskej skupiny Inditex, ktorá je najväčším módnym reťazcom na svete a patrí jej napríklad značka Zara, po zverejnení lepších než očakávaných ziskov posilnili o 5,5 %. Darilo sa aj akciám ťažobných spoločností v reakcii na nárast cien kovov. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 stúpol o 0,9 % a STOXX 600 vzrástol o 1 %.


Americká burza v stredu oslabila. Aktivitu na trhu zo začiatku podporilo rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) odložiť zvýšenie úrokových sadzieb v krajine. Fed však znížil prognózu rastu americkej ekonomiky pre tento a budúci rok. Znepokojenie nad hospodárskym rastom a obavy z možného vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie, o ktorom sa rozhodne v budúcotýždňovom referende, negatívne ovplyvnili obchodovanie. Priemyselný index Dow Jones klesol o 0,2 % na 17 640,17 bodu, širší Standard & Poor’s 500 (S&P) o 0,18 % na 2 071,50 bodu a technologický Nasdaq o 0,18 % na 4 834,93 bodu.


Japonský trh vo štvrtok klesol. Centrálna banka krajiny sa totiž na zasadnutí rozhodla nezmeniť svoju monetárnu politiku, čo posilnilo japonský jen na takmer dvojročné maximum. Trh reagoval aj na rozhodnutie a opatrné komentáre Fedu a obavy z odchodu Británie z EÚ. Hlavný tokijský index Nikkei oslabil o 3,1 % na 15 434,14 bodu. Širší Topix klesol o 2,8 % na 1 241,56 bodu, teda najnižšie od polovice februára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona