Akciové trhy v Európe a v USA klesli

NETKY.SK • 23 September 2015, 10:36 • 2 min
Akciové trhy v Európe a v USA klesli

BRATISLAVA - Európsky akciový trh v utorok klesol. Automobilové odvetvie stiahol nadol koncern Volkswagen (VW), ktorý čelí škandálu s falšovaním emisných testov.

slovakia

left justify in out

Ťažobné spoločnosti boli pod tlakom obáv z prebytkov priemyselných kovov na globálnych trhoch, keď ceny medi klesli na trojtýždňové dno. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 oslabil o 3,3 %. Akcie Volkswagenu stratili ďalších 19 % po tom, čo sa v pondelok prepadli o takmer 20 %.


Dvojdňový výpredaj znížil trhovú hodnotu firmy zhruba o tretinu. Vyšetrovanie podozrení, že VW do niektorých dieselových modelov inštaloval softvér, ktorý zatajoval skutočnú úroveň škodlivých emisií, sa z USA rozšírilo do ďalších krajín v Európe a v Ázii. VW oznámil, že zhorší výhľad svojho zisku a na vykrytie prípadných nákladov kauzy v aktuálnom kvartáli vyčlenil 6,5 mld. eur. V závislosti od vývoja vyšetrovania sa podľa koncernu môže suma navýšiť. Medzi výrobcami automobilov klesli akcie spoločností Fiat Chrysler, Daimler a Peugeot o 6,2 až 8,8 %. Automobilový index STOXX Europe 600 stratil 7,6 %.


Akciové trhy v USA v utorok klesli. Strácali najmú komoditné tituly a pod silným tlakom boli dodávatelia komponentov pre skupinu Volkswagen. Priemyselný index Dow Jones klesol o 1,09 % na 16 330,47 bodu, širší Standard & Poor’s 500 (S&P) o 1,23 % na 1 942,74 bodu a technologický Nasdaq o 1,5 % na 4 756,72 bodu. Kleslo všetkých desať hlavných sektorov zastúpených v indexe S&P. Najväčší prepad o 1,8 % zaznamenal index ťažobných a spracovateľských spoločností, keď pokračujúce obavy o rast čínskej ekonomiky stlačili ceny komodít na dvojtýždňové minimum. Medzi dodávateľmi koncernu Volkswagen klesli akcie výrobcov automobilových komponentov BorgWarner a Delphi Automotive o 7,6 % a 3,6 %. Akcie biotechnologických firiem oslabovali druhý deň v rade. Reagovali tým na plán prezidentskej kandidátky za Demokratickú stranu Hillary Clintonovej ohraničiť doplatky za lieky na predpis cenovým stropom 250 USD za mesiac.


Na japonskom akciovom trhu sa v stredu pre štátny sviatok neobchodovalo.

(1 EUR = 1,1155 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona