Akciové trhy v Európe a USA oslabili, v Japonsku posilnili

NETKY.SK • 7 August 2015, 10:25 • 2 min
Akciové trhy v Európe a USA oslabili, v Japonsku posilnili

BRATISLAVA - Európsky akciový trh vo štvrtok oslabil, hoci britskému trhu sa darilo vzhľadom na zmiernenie obáv zo zvýšenia úrokových sadzieb.

slovakia

left justify in out

Paneurópsky index FTSEurofirst 300, ktorý počas predchádzajúceho obchodovacieho dňa vzrástol o 1,3 %, uzavrel nižšie o 0,8 % na úrovni 1 589,38 bodu. Index blue-chipových akcií eurozóny Euro STOXX 50 oslabil o 0,2 %.

 

Spoločnosť Novozymes klesla o približne 13 %, keďže jej zisk za druhý kvartál nenaplnil očakávania. Akcie Deutsche Post tiež zlacneli, pretože zhoršila svoju prognózu zisku za celý rok 2015. Belgická finančná skupina KBC však posilnila o 3 %, keďže jej zisk vzrástol. Stúpla aj cena akcií zaisťovne Munich Re, a to o 1,5 % v reakcii na zlepšenie výhľadu.


Americký akciový trh vo štvrtok výrazne klesol. Slabé hospodárske výsledky mediálnych firiem zatlačili sektor do najhoršej dvojdňovej straty od obdobia finančnej krízy. Výpredaj akcií mediálnych spoločnosti pôsobil spoločne s nervozitou pred piatkovou správou o vývoji amerického trhu práce, ktorá by mohla naznačiť načasovanie zvýšenia úrokov amerického Federálneho rezervného systému. Spoločnosť Viacom klesla o 14,22 %, čiže najnižšie za takmer štyri roky, keďže vzhľadom na slabosť svojho podnikania v oblasti káblovej televízie vykázala nižšie kvartálne tržby, ako sa očakávalo. Walt Disney zlacnela o 1,79 % po tom, ako zhoršila predpoklad zisku svojej divízie káblovej televízie. Priemyselný index Dow Jones klesol o 0,69 % na 17 419,75 bodu, index S&P 500 oslabil o 0,78 % na 2 083,56 bodu a technologický Nasdaq si odpísal 1,62 % a uzavrel na úrovni 5 056,44 bodu.


Japonský akciový trh v piatok posilnil. Investori totiž nakupovali akcie firiem, ktoré zverejnili slušné zisky, ako napríklad Toray a Softbank. Vymazali tak úvodné straty trhu, ktoré boli výsledkom vyberania ziskov. Investori však boli opatrní pred správou o tvorbe nových pracovných miest v USA, ktorá by mohla americkú centrálnu banku podnietiť k zvýšeniu úrokov už v septembri. Hlavný tokijský index Nikkei v piatok stúpol o 0,3 % na 20 724,56 bodu, pričom za celý týždeň si pripísal 0,7 %. Širší index Topix tiež posilnil o 0,3 %, a to na 1 679,19 bodu a za celý týždeň vzrástol o 1,2 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies