Akcionári žalujú sieť Tesco za straty spojené s nadhodnotením zisku

NETKY.SK • 3 Október 2016, 16:38 • 2 min
Akcionári žalujú sieť Tesco za straty spojené s nadhodnotením zisku

LONDÝN - Britský maloobchodný reťazec Tesco čelí žalobe niekoľkých desiatok akcionárov. Tí od spoločnosti požadujú kompenzácie v hodnote 150 miliónov libier (174,21 milióna eur) za straty, ktoré utrpeli v dôsledku účtovného škandálu, keď maloobchodná sieť pred dvomi rokmi priznala, že výrazne nadhodnotila svoje zisky. Informoval o tom na svojej internetovej stránke britský denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Približne 60 akcionárov požaduje od spoločnosti odškodné za to, že keď sa v septembri 2014 objavili informácie, že spoločnosť v 1. polroku daného roka nadhodnotila svoj zisk o 263 miliónov libier, klesla hodnota firmy zhruba o 2 miliardy libier. Dva mesiace po objavení účtovných nezrovnalostí právnická spoločnosť Stewarts Law spolu s firmou Bentham Europe začali vyzývať nahnevaných akcionárov, aby na Tesco podali hromadnú žalobu.

 

Zhruba po dvoch rokoch zhromažďovania dôkazov by žaloba mala byť podaná na súde koncom tohto mesiaca. Ako uviedol Jeremy Marshall z firmy Bentham Europe, "toto je zatiaľ prvá vlna. Neskôr sa k žalobe pridajú ďalší investori".

 

Podľa neho sa mnohí ľudia obávali, že tento prípad sa k súdu nikdy nedostane. Najproblematickejším bodom je dokázanie, že priamo vedenie maloobchodnej siete investorov zavádzalo. To by mohol podporiť krok Úradu pre vyšetrovanie závažných podvodov a korupcie (SFO), ktorý minulý mesiac obvinil troch bývalých manažérov spoločnosti z podvodu práve v súvislosti s účtovným škandálom z roku 2014. "SFO je presvedčený, že má v tomto smere dostatočné dôkazy. To investorom dodáva väčší pocit istoty," dodal Marshall.

 

Úrad začiatkom septembra obvinil z podvodu bývalého riaditeľa britskej dcérskej spoločnosti Tesco UK Chrisa Busha, ďalej bývalého finančného riaditeľa Tesco UK Carla Rogberga a bývalého obchodného riaditeľa Tesco UK pre oblasť potravín Johna Scoulera. Všetci traja vinu zo spáchania trestných činov zneužitia postavenia a účtovného podvodu odmietajú. SFO v tejto súvislosti oznámil, že vyšetrovanie pokračuje a nie je vylúčené, že obvinení budú aj ďalší ľudia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies