Akcionári londýnskej burzy LSE schválili fúziu s Deutsche Börse

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 16:49 • 2 min
Akcionári londýnskej burzy LSE schválili fúziu s Deutsche Börse

LONDÝN - Akcionári londýnskej burzy LSE dnes takmer jednohlasne schválili zlúčenie s Deutsche Börse, čím otvorili cestu k tomu, aby sa hlavný britský index FTSE 100, nemecký DAX a Euro Stoxx 50 dostali pod jednu strechu. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Za fúziu v odhadovanej hodnote 20 miliárd libier (23,86 miliardy eur) bolo na dnešnom mimoriadnom valnom zhromaždení akcionárov 99,89 hlasov, čo znamená bezproblémové prekonanie požadovanej hranice. Teraz musia fúziu odsúhlasiť akcionári Deutsche Börse, ako aj regulačné orgány.

 

Nemecký úrad pre finančný dohľad (Bafin) však podľa insiderov nedá súhlas, aby burza mala sídlo mimo EÚ, najmä teraz po rozhodnutí Britov o brexite. Sídlom novej burzy sa totiž pôvodne mal stať Londýn. Šéf Bafinu Felix Hufeld povedal, že neprichádza do úvahy, aby najdôležitejšia akciová platforma sídlila mimo europriestoru. Bafin síce v prípade zlúčenia búrz nedisponuje právom veta, ale pokladá sa za dôležitého poradcu orgánov, ktoré o tom môžu rozhodnúť.

 

Mať sídlo zlúčenej burzovej skupiny v Londýne bolo politickou požiadavkou vlády premiéra Davida Camerona. Ten ale po prehre v referende 23. júna o odchode Británie z EÚ podá v októbri demisiu.

Kritici požiadavky, aby sídlo superburzy bolo v Londýne, teraz predpokladajú, že Frankfurt sa chopí iniciatívy a bude chcieť dosiahnuť, aby jej centrála bola na európskom kontinente.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies