Akcie zdravotných poisťovní bude môcť vlastniť iba štát

NETKY.SK • 3 August 2013, 15:26 • 2 min
Akcie zdravotných poisťovní bude môcť vlastniť iba štát

BRATISLAVA - Vlastníkom akcií by mohli byť iba štátna spoločnosť pre unitarizáciu a štát.

slovakia

left justify in out

Akcie zdravotných poisťovní by sa v budúcnosti už nemali dostať do rúk súkromných akcionárov. Po novom by ich vlastníkom mohli byť iba štátna spoločnosť pre unitarizáciu a štát. Počíta s tým návrh transformačného zákona, znenie jeho pracovnej verzie sa TASR podarilo získať. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ návrh oficiálne nepredložilo, zákon mal pritom pôvodne platiť od mája. Získané znenie návrhu hovorí o termíne 15. október.

Transformačný zákon upravuje zámer zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia a prechod z pluralitného i fungovanie Spoločnosti pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia. Tá má byť akcionárom jednej zdravotnej poisťovne, pričom zmena v osobe akcionára nemá byť možná. Právna norma upravuje tiež dobrovoľný výkup akcií neštátnych zdravotných poisťovní, ako aj ich vyvlastnenie.

"Spoločnosť pre unitarizáciu nadobudne bezodplatne akcie VšZP a následne sa všetky vykúpené neštátne zdravotné poisťovne zlúčia k 1. januáru 2015, prípadne v krátkom čase po tomto dátume, do VšZP," píše sa v odôvodnení pripravovaného zákona. Tým sa Všeobecná zdravotná poisťovňa má stať právnym nástupcom všetkých zlúčených poisťovní a ostane jediným subjektom vykonávajúcim na Slovensku verejné zdravotné poistenie.

V rámci transformačného procesu môže dôjsť podľa návrhu k dobrovoľnému vykúpeniu akcií súkromných poisťovní, v tomto prípade sa počíta s termínom zlúčenia január 2015. "V prípade neúspešnej fázy dobrovoľného výkupu bude potrebné v záujme naplnenia verejného záujmu a naplnenia rozhodnutia štátu, že zdravotné poisťovne môžu patriť len štátom založenej právnickej osobe, pristúpiť k vyvlastneniu akcií neštátnych zdravotných poisťovní," konštatuje sa v materiáli. Tu návrh termín presne nekonkretizuje.

Jedna poisťovňa vznikne pravdepodobne neskôr, ako sa plánovalo

Jedna zdravotná poisťovňa by tak mala na Slovensku vzniknúť neskôr, ako to pôvodne plánoval kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Schválený harmonogram počítal so zlúčením od januára 2014 v prípade dohody s akcionármi súkromných poisťovní a s polročným oneskorením pri vyvlastňovaní. Premiér vlani na jeseň avizoval, že celý proces by mohlo predĺžiť iba to, keby sa štátnych aktív nepodarilo vzdať tak rýchlo, ako sa plánuje. Peniaze z predaja majú slúžiť na vyplatenie akcionárov súkromných poisťovní.

Transformačný zákon okrem iného upravuje aj postavenie poradcu k celému procesu. Tender na neho sa mal pôvodne skončiť do apríla. Ministerstvo už predstavilo jeho podmienky, vypísať by sa mal po zverejnení zákona. Ako vyplýva z návrhu, do troch mesiacov po nadobudnutí účinnosti transformačného zákona má ministerstvo vláde predložiť i návrh opatrení, ako aj k zákon k samotnému fungovaniu unitárneho systému verejného zdravotného poistenia. Predpokladá sa, že ten by mal platiť od januára 2015.

Témou jednej poisťovne by sa po letnej prestávke mala zaoberať aj vláda. Ministerstvo pre kabinet pripravilo informáciu o plnení časového harmonogramu projektu jednej poisťovne. Podľa správy bol návrh transformačného zákona 8. júla schválený gremiálnou poradou ministerky zdravotníctva. Ešte v júni mala spoločnosť pre unitarizáciu požiadať Úrad pre verejné obstarávanie o kontrolu pripravovaného tendra na poradcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona