Akcie Slovak Telekomu by mohli byť zaujímavé aj pre DSS

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 14:32 • 2 min
Akcie Slovak Telekomu by mohli byť zaujímavé aj pre DSS

BRATISLAVA - Uvedenie akcií Slovak Telekomu na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) by mohlo oživiť slovenský kapitálový trh. Navyše by mohli byť zaujímavé aj dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) pri investovaní financií v druhom pilieri.

slovakia

left justify in out

Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Robert Kopál. "DSS majú dlhodobý investičný horizont, a preto by mohli byť významnými investormi a záujemcami o akcie Slovak Telekomu," zdôraznil Kopál.

 

Na BCPB tvoria 98 % objemu obchody s dlhopismi, preto Kopál považuje uvedenie akcií telekomunikačnej spoločnosti za šancu, ako zvýšiť podiel akcií na celkovom obchodovaní s cennými papiermi. "Zároveň by úspešná emisia Slovak Telekomu mohla pritiahnuť záujem ďalších firiem o uvedenie svojich akcií na kapitálový trh," dodal Kopál s tým, že by mohlo ísť napríklad o menšie firmy s unikátnymi podnikateľskými plánmi alebo o start-upy. "Slovensko by sa malo vybrať cestou podpory technologických firiem cez kapitálový trh, kde uvedením vlastných akcií môžu získať kapitál na ďalší masívny rast," konštatoval Kopál.

 

Pre fyzické a právnické osoby žijúce na Slovensku je vyčlenených 10 % akcií Slovak Telekomu. Preto by sa o ne mohli zaujímať aj drobní investori, ktorí budú môcť získať najmenej 10 a maximálne 423 akcií. "Škoda, že je veľmi krátky čas na vysvetľovaciu kampaň. Je to totiž veľmi dobrý titul pre retailových investorov. Firma má stálych klientov, generuje pravidelný cash-flow a pri jej hospodárení sa dá očakávať pravidelná dividenda," upozornil Kopál.

 

Štát oficiálne spustil predaj 49 % akcií spoločnosti Slovak Telekom verejnou ponukou na kapitálových trhoch (IPO) v utorok 21. apríla. Celkovo predáva vyše 42,3 milióna kusov akcií. Bude ich okrem BCPB ponúkať aj na Londýnskej burze cenných papierov. Jednu akciu možno kúpiť od 17,7 do 23,6 eura. Výnos z predaja tak môže dosiahnuť od 750 miliónov do jednej miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona