Akcie európskych bánk po gréckom referende oslabujú

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 11:26 • 2 min
Akcie európskych bánk po gréckom referende oslabujú

LONDÝN - Akcie európskych bánk v pondelok po otvorení trhov strácali takmer 2 %.

slovakia

left justify in out

Reagovali tým na referendum v Grécku, kde voliči v nedeľu presvedčivou väčšinou odmietli podmienky medzinárodných veriteľov. To vyvoláva obavy o budúcnosť krajiny v eurozóne. Grécky bankový systém sa ocitol na pokraji kolapsu a štyri najväčšie banky v krajine majú podľa odhadov k dispozícii hotovosť v celkovej hodnote menej ako 1 mld. eur. Bankový index Stoxx Europe 600 klesol o 1,7 %. Akcie talianskych bánk Unicredit a Intesa Sanpaolo oslabil zhodne o zhruba 3 %. Španielske banky Santander a BBVA, francúzske BNP Paribas a Societe Generale a nemecká Deutsche Bank strácali približne 2 %.

 

Pre grécke banky bude kľúčové, či si aj naďalej udržia prístup k núdzovým úverovým linkám (ELA), ktoré im poskytuje Európska centrálna banka (ECB). Rada guvernérov ECB má zasadnúť v pondelok a podľa zdrojov oboznámených s problematikou by mala gréckym bankám potvrdiť možnosť čerpania krízových úverov s existujúcimi limitmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona