Akcie Asahi po ohlásení kúpy stredoeurópskych pivovarov prudko klesla

NETKY.SK • 15 December 2016, 08:46 • 2 min
Akcie Asahi po ohlásení kúpy stredoeurópskych pivovarov prudko klesla

PRAHA - Nákup piatich stredoeurópskych pivovarov vrátane Plzeňského Prazdroja a slovenského Topvaru japonskou skupinou Asahi nevyvolal medzi investormi nadšenie. Práve naopak, akcie spoločnosti sa prudko prepadli. Príčinou sú nejasnosti okolo financovania akvizície v hodnote vyše 7 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Kurz akcií japonskej pivovarníckej jednotky Asahi zamieril v utorok (13. 12.) po druhej hodine miestneho času prudko dole. Práve v vtedy skupina oznámila, že za 7,3 miliardy eur kupuje päť stredoeurópskych pivovarov, medzi ktorými sú okrem Prazdroja a Topvaru aj maďarský Dreher, rumunský Ursus a poľská spoločnosť Kompania Piwowarska.

 

Ako upozornil server Nikkei, hodnota akcií prudko klesla o 6,4 %. Neskôr síce opäť mierne vzrástla, ale aj tak uzavrela obchodovanie o 4,6 % nižšie než v predchádzajúci deň.

 

Príčinou poklesu je neistota investorov, ako chce japonský pivovar túto veľkú akvizíciu financovať. "Je to nákup, ktorý nesie určitú mieru rizika," vyhlásil analytik firmy Matsui Securities Tomoichiro Kubota. Dohoda podľa neho nie je výhodným obchodom vzhľadom na výslednú cenu a ziskovosť jednotlivých pivovarov.

 

Podľa agentúry Reuters sa pôvodne počítalo s cenou okolo 6,4 miliardy eur, avšak z dôvodu záujmu investorov sa nakoniec vyšplhala až na konečných 7,3 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona